Cancersjukdomen ska utrotas – men då måste fler ta vaccinet

Norrköping
Lästid cirka 2 min

Målet är att livmoderhalscancer ska utrotas till 2027, men än så länge har alldeles för få tagit vaccinet.
– Jag tycker inte att vaccinationstäckningen är bra, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland.

Sverige kan bli det första landet i världen att utrota livmoderhalscancer. Men för att sjukdomen ska kunna utrotas innan 2027 behöver 7 av 10 kvinnor födda mellan 1994 och 1999 vaccinera sig. Just nu pågår ett nationellt projekt för att få fler att ta vaccinet mot HPV, viruset som orsakar sjukdomen. Men med bara några veckor kvar är man med en vaccinationstäckning på knappt 47 procent långt ifrån slutmålet.

I klippet kan du höra vad Clara Strömbäck, 20, och Angela Lazic, 22, tänker om att för få tar vaccinet.

– Slutmålet är att utrota livmoderhalscancer i Sverige, men ett delmål är att få fler att vaccinera sig och upptäcka cellförändringar tidigt, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare och överläkare på vaccinationskliniken i Östergötland.

HPV är ett virus som kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen. Alla barn erbjuds att ta vaccinet under sin skolgång, men det gäller inte dem som är födda innan år 1999. Därför genomförs nu utrotningsprojektet. Innan årsskiftet ska 70 procent av de tillfrågade ha tagit vaccinet.

undefined
Vaccinationssamordnaren Kerstin Jonsson är inte nöjd med regionens vaccinationstäckning med mindre än en månad kvar av projektet.

Med bara några veckor kvar är det bara två regioner, Kalmar och Värmland, som nått målet och Östergötland med sina 39,6 procent tillhör den skara som har lägst vaccinationstäckning, det visar siffror från Cancerfonden.

– Jag tycker inte att vaccinationstäckningen är bra. Jag hoppas att den ska bli bättre de närmaste veckorna, säger Kerstin Jonsson.

undefined
Även om man tidigare tagit vaccinet kan man bli erbjuden att ta en dos på nytt. Den nyare versionen av vaccinet är mer effektivt, säger Kerstin Jonsson.

Varför ligger Östergötland så dåligt till?

– Det finns flera faktorer som påverkar vaccinationstäckningen. I den här åldern finns det mycket som upptar livet där vaccination inte är det mest prioriterade och det kan också finnas kulturella faktorer som påverkar.

Region Östergötland har skickat ut flera erbjudanden, kampanjat i sociala medier och åkt runt i regionen med mobila vaccinationer. Om insatserna varit tillräckliga får man utvärdera efter projetets slut, säger Kerstin Jonsson som fortfarande har hopp om att regionen ska nå målet.

undefined
Än så länge har knappt 4 av 10 av de tillfrågade kvinnorna i Östergötland tagit HPV-vaccinet. Men Kerstin Jonsson hoppas att den siffran ska öka de kommande veckorna.

– Vi har en hel del lediga tider och vi kommer åka runt till flera ställen i Östergötland för mobila vaccinationer, säger hon.

Varför tycker du att man ska ta vaccinet?

– Om det finns ett effektivt vaccin mot en sjukdom som är allvarlig är det viktigt att man skyddar sig med hjälp av att vaccinera sig. Mot HPV finns det ett effektivt vaccin. Genom att vaccinera sig skyddar man sig mot smittan och minskar risken viruset överförs till andra.