Trotjänarna fick leda Hästen hem

De hade den största pressen på sina axlar. "Det går inte att beskriva förrän man upplevt den här kärleken för någonting", sa Jesper Samuelsson om känslorna för Vita Hästen.

LÄS MER:De var bäst i hemmalaget

LÄS MER: Se glädjen från omklädningsrummet

En tuff och tung säsong fick på något sätt ändå ett lyckligt slut. Vita Hästen har varit i brygga hela säsongen egentligen. Sist i hockeyallsvenskan och mycket turbulens runt omkring.

Det slutade med ett kvalspel med allt på spel – och när man vann med 4–2 mot Almtuna samtidigt som Kristianstad föll mot Tranås kunde alla andas ut.

Lagkaptenen Jesper Samuelsson kom ut ur omklädningsrummet. Han sa:

– Jag tror att det är mer påfrestande för oss när det betyder så oerhört mycket. Jag har varit här länge, det här är mer än mitt arbete.

Han har varit klubben trogen i så många år. När det ställdes på sin spets hamnade mycket fokus naturligt på honom och Marcus Eriksson att leda laget i den tuffaste av tider.

De båda visste vilken kamp det var för att gå upp.

De ville inte tappa den platsen igen.

– Det går inte att beskriva förrän man upplevt den här kärleken för någonting. När man jobbat så länge för något och man vet att det tog så många år för att skapa oss möjligheter att spela allsvensk ishockey i Norrköping. Nu kunde det ryckas undan, sa Samuelsson ärligt.

Ni har försökt hålla pressen borta, men hur har det varit nu med facit i handen?

– Den finns alltid där, men man kan inte spela om man åker omkring stel som en pinne. Det är klart att det varit mycket funderande mellan matcherna. Efter Kristianstad hemma låg jag och kunde inte sova. Hela söndagen var förstörd. Man ältade fram och tillbaka efter det sena målet emot oss.

– Det går inte att beskriva hur mycket tankar som bara rusat genom skallen. Det är så skönt nu att alla de där rösterna man haft i huvudet bara försvunnit.

Vita Hästen gjorde sin kanske bästa match i kvalserien när det behövdes som mest. Man tog kommandot tidigt och gav egentligen inte Almtuna så mycket chans. När Tranås dessutom gav en hjälpande hand blev det firande redan efter nio spelade omgångar.

Sista matchen i Boden blir utan betydelse.

Hade du koll på Tranås seger samtidigt?

– Man åkte och dubbelkollade här och var. Jag pratade med sekretariatet. Det var för bra för att vara sant att de vann. Det är en oerhörd lättnad nu, svarade Samuelsson som tyckte att laget har svarat för en stark kvalserie totalt sett.

– Det är ett nålsöga att ta sig igenom, oavsett om man kommer från allsvenskan eller division 1. Vi har varit med om att vi inte lyckats tidigare. Det har inte varit något skönspel nu men vi har inte runnit iväg någonstans i huvudena. Vi har varit ödmjuka och vetat att det är kört om vi inte gör det vi ska.

Känslan nu?

– Att få avsluta på topp inför alla som stöttat oss det här skitåret ... och kröna det med en seger. Det var det mesta vi kunde uppnå och vi gjorde det, svarade Samuelsson.

Även Marcus Eriksson erkände att det har varit en tuff kvalserie. Han fick göra två mål i avgörandet men det var mer en lättnad än eufori när allt var klart.

– Jag trodde inte det skulle vara så tufft. Jag har varit lugn genom hela min karriär när det kommer till matcher. Men nu ... jag har aldrig varit så nervös. Jag har nästan mått lite halvilla. Den här månaden har varit en riktig pärs och jag har haft en klump i magen hela kvalserien.

Mycket press hamnar på dig och Jesper Samuelsson också som trotjänarna från Norrköping.

– Ja, jag har pratat mycket med "Sama" om det, det är klart att det betyder extra för oss, vi har barn som är rotade här och man vill inte flytta härifrån. Men det hade nästan blivit ett måste om vi åkt ut och man hade velat fortsätta spela hockey. Det är lite mer än bara hockey på det sättet, sa Eriksson och fortsatte:

– Vi ska absolut ha mycket press på oss. Men vi har inte varit särskilt bra i kvalserien, varken jag eller Jesper. Det tror jag han kan instämma i.

Slutet blev dock positivt när de båda fick leda sitt lag tillbaka.

Det blir ett fortsatt liv i hockeyallsvenskan.

Matchfakta

Vita Hästen–Almtuna 4–2

Första perioden: 1–0 (4.40) Jesper Samuelsson, 2–0 (6,36), spel fyra mot fem, Marcus Eriksson. Skott: 9–6. Andra perioden: 2–1 (29,11) Per Svensson (Alexander Lunsjö), 3–1 (31,18), spel fem mot fyra, Christopher Fish (Victor Lindman), 4–1 (35,26) Marcus Eriksson (Jesper Samuelsson). Skott: 5–8. Tredje perioden: 4–2 (50,45) Oscar Pentler. Skott: 2–7. Totalt: 21–19.

Domare: Anders Sandahl. Publik: 2 704.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson

Ämnen du kan följa