"Ska vara vår försvarsgeneral"

Simon Fernholm ansluter till Vita Hästen. Tony Zabel som följt backen länge får därmed in en tung backsförstärkning – och det kommer mer. "Det kommer hända en hel del den närmsta tiden", säger han.

22 juli 2019 11:32

Det har varit aktuellt en tid och under måndagen blev det officiellt. 25–årige Simon Fernholm lämnar AIK och ansluter till Vita Hästen kommande säsong. Den reslige backen som mäter 198 cm lång har skrivit på ett avtal som sträcker sig över ett år och blir därmed tredje backen in i Hästentruppen.

– "Ferna" är en back som jag följt sen en lång tid tillbaka – redan när jag var juniortränare i Djurgården. Jag har haft god koll på honom senaste åren och han kommer från en mycket bra säsong. Vi tror att han själv känner att han har goda möjligheter att utvecklas på ett bra sätt med oss, säger Zabel.

Vad är det för typ av back ni får in?

– Storlek framför allt. Det är en stark back som har sina främsta styrkor i defensiven. Det är en spelare som ska vara vår försvarsgeneral. Men vi vill även utveckla hans spel med puck och utöka hans offensiva kvalitéer också givetvis.

När du säger att ni vill utveckla hans offensiv, på vilket sätt menar du då?

– Det är inte en spelare som står högst upp på blålinjen och trollar med pucken, det är det inte. Många tror att innebörden av att vara en offensiv back alltid handlar om att göra mål och poäng. Det kan ju också handla om att vinna pucken i egen zon och därefter starta ett anfall snabbt. Där tror jag Simon kan bli väldigt nyttig för oss med sin storlek och tyngd.

Fernholm som alltså lämnar Stockholm och AIK för Norrköping och Vita Hästen har tidigare representerat klubbar som Huddinge, Frölunda, Troja-Ljungby och Timrå. Under hans juniortid var Tony Zabel inte den ende som fick upp ögonen för backen som då också NHL-draftades som nummer 164 av Nashville Predators.

Förra säsongen stod 25–åringen för fyra mål och sju assist på 43 matcher i grundserien. Han blir den tredje backförstärkningen till Hästen som tidigare värvat in Arvid Aronsson från BIK Karlskoga och Jakob Stridsberg från Arizona State University. I veckan lär den backbesättningen fyllas på – och det rejält.

– Det kommer hända en hel del den närmsta tiden. Vi kommer presentera spelare varje dag den här veckan och när den är slut räknar vi med att vi fyllt vår backbesättning. Vi ska även presentera en forward.

Du har nämnt diskussioner med en SHL–back. Är han en av dem som ni kommer presentera?

– Han är inte klar för oss. Men han är inte klar för någon annan klubb heller, svarar Tony Zabel kryptiskt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anton Comstedt Andreas Åberg