Rommel har hittat målet i kvalserien

Vita Hästen har skakat fram en skyttekung i säsongens sista skälvande avgörande. "Man har gått och väntat på det här", säger Henrik Rommel.

11 april 2019 07:00

Hästen var allsvenskans klart sämsta mållag med bara 103 fullträffar på 52 matcher.

I kvalserien har det ljusnat med ett snitt på exakt tre per match.

En stor del i den ökningen kan Henrik Rommel ta åt sig äran för. Stockholmaren har pangat in sex baljor (plus fem assist) och delar skytteligaledningen i den korta serien med en av kvällens motståndare, Almtunas Jens Jakobs.

– Det känns bra. Jag känner mig lite revanschsugen på slutet av säsongen. Jag var borta en del med skada och avstängning och sen när jag kom tillbaka var det inte så mycket att spela för. Så man har gått och väntat på det här. Det är kul att det funkar bra för en själv, säger Rommel efter onsdagsträningen.

Powerplay-effektiviteten har också lyft för Vita Hästens del, och där är Henrik Rommels rappa tillslag från favoritpositionen lagets farligaste vapen.

– Jag tror att mer än hälften av mina mål är i powerplay. Men det var ett i går (tisdag) som inte var det, påpekar han med ett leende om solomålet borta mot Tranås.

Det är väl ingen hemlighet för något lag att pucken ofta ska gå till dig i powerplay?

– Så är det. Men om de går för hårt på mig kan man hitta skott på mittengubben för styrning. Det är svårt att försvara sig. Men vi kollar också på allas powerplay. Vi vet ungefär vad Almtuna letar efter också men vi kan inte gå för hårt på det ändå.

Rommel finslipar killerinstinkten in i det sista. Onsdagens lättsamma träning avslutas med att han står och matar puckar mot målet en bra stund tillsammans med Arvid Degerstedt och Viktor Johansson.

– Man får sikta in sig när det är såna här lugna dagar mellan matcherna. Då kan man stå och nöta efteråt och det är ju inget som tar på energin särskilt mycket, säger han.

Energin kommer behövas till de två avslutande kvalmatcherna. Vita Hästen kastar sig in i ett högdramatiskt avgörande med Almtuna hemma i kväll följt av den definitiva ödesmatchen i Boden på söndag.

Därefter vet vi om laget blir kvar i allsvenskan eller om det blir till att börja om i ettan.

Trion Almtuna, Kristianstad och Vita Hästen står på exakt samma poäng i kampen om de två platserna. Almtuna avslutar dessutom hemma mot Kristianstad på söndag.

– Det är drama, kan man säga, konstaterar Rommel.

Hur känns det då?

– Det är nervöst och kul på samma gång. Vi visste också att det skulle leva in till slutet så vi är förberedda på det. Det känns bra i gruppen också. Vi kommer från en vinst så det ska bli kul alltså.

Medan Vita Hästen och Almtuna möts i Himmelstalundshallen spelar Kristianstad samtidigt hemma mot avsågade Tranås i kväll.

Men det går inte att ta ut mycket i förskott i den här täta serien. Klart är i alla fall att chansen kommer leva för samtliga tre lag ända till söndag.

– Det är vår sista hemmamatch för i år mot Almtuna. Alla vet ju vad en vinst skulle betyda, säger Rommel.

Ser du någon favorit av er tre om man kollar på form eller spelschema?

– Man kan ju vända och vrida på det hur mycket som helst. Almtuna ska ju möta båda lagen. Det är tufft i sig men samtidigt kan de påverka i båda matcherna. I förra omgången darrade alla topplagen också trots att man mötte dem i botten. Tranås vill avsluta snyggt också och de rider lite på vågen.

Himmelstalundshallen har levt upp i avgörandet. Nu återstår bara säsongens 31:a och sista hemmamatch.

– Det har varit bra stöd hela vägen i kvalserien. De lever sig verkligen in i det här också. Det har varit kul med bra drag här i hemmahallen.

Även borta också va?

– Absolut. Det har varit mycket fans med. Det är jättekul, säger Henrik Rommel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh