Kokmans sista seger för säsongen

Efter ett lyckosamt kval kan Viktor Kokman även kvittera ut en solklar seger i Spårvagnsligan. "Jag tycker att jag har visat att jag kan spela i allsvenskan på riktigt", säger han.

16 april 2019 07:00

Spårvagn genom ljuva livet. I Viktor Kokmans fall gick den till Klockaretorpet när han var yngre.

Nu har Vita Hästen-målvakten centralt boende i stan och får nöja sig med att posera framför den gula Norrköpingssymbolen.

Det brukar bli så med de spelare som vinner Spårvagnsligan.

Sporten har betygsatt samtliga 62 matcher den här långa hockeysäsongen och Kokman hamnade i överlägsen topp. I varje match delades tre, två och en spårvagn ut och den 26-årige Norrköpingssonen slutade på 44 totalt.

– Kul, så klart. Man blir ju glad. Det är en positiv överraskning även om jag inte har följt det där, säger Kokman när vi inleder träffen med en intervju på ett café.

Du har inte sett att vi har betygsatt efter matcherna ens?

– Nej, jag försöker att inte läsa tidningen. Det är kul att läsa när det går bra men det är inte så kul att läsa när det går dåligt. Då har jag försökt att göra inget av det i stället. Ibland blir man lite för hyllad och då kan det vara att man svävar iväg lite. Ibland kan man bli lite för sågad också. Jag försöker hålla mig till min egen sanning i stället, vad jag tycker. Sen är det ju kul att läsa mellan säsongerna, vilka spelare som är på väg in och så där. Silly season är ju roligt att följa.

Frågan är var han själv kommer att landa efter silly season. Viktor Kokman, liksom de flesta i Vita Hästen, har utgående kontrakt. Han konstaterar med ett skratt att det var ju "kul" att Björklövens målvakt Oscar Masiello ryktades vara klar för Hästen så fort det allsvenska kontraktet säkrades i torsdags.

Som Norrköpingsfödd vill han i alla fall gärna vara kvar i stan.

– Ja, det är ju min moderklubb också. Jag vet inte vad de vill men jag har haft lite intresse och klart på bordet via min agent också, berättar han.

I allsvenskan?

– Ja. Sen var det två förfrågningar om utlåning till SHL under säsongen också. Även om det inte passade så är det kul att veta att man är där och nosar i alla fall. Det är ju dit man vill någon gång.

Men nu vill du vänta och se om Hästen vill ha dig kvar?

– Ja, ja. Jag har inte hört något men det är ju förståeligt. Dels spelade vi ju i kvalserien och sen är det ju varken klart med tränare eller sportchef än så länge. Man vill ju se vad de har för plan också. Man kan ju tycka själv att det har gått bra men det är ju de som har bollen i sina händer när man inte har något kontrakt.

I fjol var Viktor Kokman back up till stabile Pontus Sjögren. Den här säsongen satsade Vita Hästen på två oerfarna målvakter i Kokman och Marcus Hellgren Smed där Kokman fick störst förtroende i slutändan.

– Det var både en chans och en risk för båda två men jag tycker vi klarade oss ganska fint. Jag tycker att jag har visat att jag kan spela i allsvenskan på riktigt liksom. Förra året fick jag inte spela så mycket och det var väldigt blandat. Varannan match gick bra och varannan dåligt. Nu är det väl mer ett kvitto på att jag kan spela här, säger han.

Efter en turbulent och svag allsvensk säsong fick Viktor Kokman och hela klubben i alla fall jubla och andas ut när kontraktet säkrades. Han beskriver det själv som "tre säsonger i en" och varje match som ett maratonlopp när det gick som tyngst.

Om han blir kvar vill han se ett lyft kommande säsong.

– Jag vill att det ska hända någonting, att försöka göra något vettigt av det nu när vi ändå är kvar i allsvenskan.

Det kändes ändå som en nytändning i kvalet med publiken?

– Verkligen. Sista två minuterna mot Almtuna, när folket stod upp, det är ju så jag är van från när jag gick på hockey själv, säger Viktor Kokman.

Fakta Spårvagnligan

Slutställning, Vita Hästen: Viktor Kokman 44, Marcus Eriksson 26, Christopher Fish 25, Jesper Samuelsson 25, Arvid Degerstedt 25, Marcus Hellgren Smed 23, Erik Borg 23, Amil Krupic 21, Daniel Josefsson 18, Wilhelm Westlund 18, Henrik Rommel 16, Jens Hellgren 16, Simon Krekula 13, Linus Andersson 12, Rikard Olsén 12, Kevin Elgestål 10, Lukas Löfquist 8, Emil Eriksson 7, Mattias Kalin 5, Henrik Nyberg 5, Victor Lindman 5, William Wiå 5, August Gunnarsson 5, Axel Levander 2, Anton Danielsson 2 och Mattias Beck 1.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh