Hellgren mållös utan power play

19 poäng förra säsongen, bara fem den här. Vad har hänt med Jens Hellgren? "Skillnaden är att jag inte spelar power play, där har vi det", säger Vita Hästen-backen.

20 mars 2019 07:00

LÄS MER: "Kommit en del gliringar"

LÄS MER: Skadeläget lättar för Vita Hästen

Tisdagsförmiddagens träningspass är just över när Jens Hellgren stannar till för ett snack utanför omklädningsrummet. Jakten på en förnyad allsvensk biljett närmar sig, Hudiksvall på hemmais blir första testet på torsdag kväll.

– Spännande, vi har fått vänta lite på det här nu och ladda batterierna, tränat bra två veckor nästan, kört hårt och tränat på att göra mål så hoppas vi får ut lite av det, säger Jens.

Just målskyttet har varit Vita Hästens stora problem under säsongen, och en stor anledning till den klara jumboplatsen i allsvenskan. Det har stått i fokus tidigare, både hos Leif Strömberg och hans efterträdare, nye tränaren Sune Bergman.

– Vi har tränat mycket på att komma in på mål, ta skotten på mål och i trafiken framför och så. Det har varit en intensivare träning senaste tiden med mer kamp och så, precis vad som behövs, säger Jens.

30-åringen gör sin andra säsong i Hästen med långt ifrån lika mycket poäng som under sin första säsong i klubben. Då gjorde han fem mål och 14 assist, totalt 19 poäng, medan det den här säsongen bara har blivit fem poäng, alla på assist och därmed är han ännu mållös. Det har han en snabb förklaring till.

– Ja, skillnaden är att jag inte spelar power play, där har vi det. I en offensiv roll får man ju mycket poäng. I år har jag en defensiv roll så det blir automatiskt att man kanske inte är lika bidragande, men jag var med och tränade i power play i dag så vi får se nu. Man får lite annat självförtroende om man är i en mer offensiv roll, med pucken då, än en lite mer defensiv, lite mer flyt i det offensiva spelet även i fem mot fem då, men jag är en tvåvägsback så jag kan ta vilken roll som helst. Jag försöker så gott jag kan i allt jag gör, säger Jens.

Han har tio kvalmatcher på sig att i alla fall sätta en puck.

– Haha, spelar ingen roll om det är jag eller någon annan, så länge vi gör mål bara.

Som allsvenskt lag blir ni lite favoriter i kvalserien, bra eller dåligt?

– Man kan se det som en press men samtidigt ska man veta att de andra, även om de är en serie under, har vunnit en hel säsong. En press i sig också att fortsätta leverera. Man kan se det på båda sätten. Personligen känner jag ingen press, bara att ta matcherna som vilka som helst. Vi har ställt om till noll nu, ny serie och bara gå in och ta ett byte i taget helt enkelt och försöka vinna.

Han har tidigare spelat kval med både AIK och Rögle, men då för att ta sig uppåt.

– Det gick bra med Rögle 2015, då gick vi hela vägen till SHL. Det gäller att vinna varje match, så är det, säger han.

Med din rutin får du en nyckelroll i en nervös kvalserie?

– Allihop ska ha nyckelroll, oavsett om du är 15 eller 36 år, för vi kan ju inte ha nån som bara åker och inte hänger med där ute. Alla ska ta en nyckelroll, vi behöver allihop i det här racet nu. Så är det, säger Jens.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander