Hästens plan för att vända krisen

Rickard Rauge ser bara en väg för Vita Hästen: uppåt. "Det blir en tuff resa", sa den omvalde ordföranden på årsmötet.

18 juni 2019 21:15

Ett drygt 30-tal medlemmar kom till årsmötet i Mässhallen.

Snabbaste punkten på dagordningen blev att klubba igenom valberedningens förslag till styrelse. Hela den föregående interimstyrelsen efter det extra årsmötet i januari fick förnyat förtroende.

Det lär dock inte gå lika lätt och snabbt att vända Vita Hästen-skutan.

Dagarna innan årsmötet kom beskedet att klubben inte uppfyller licensnämndens krav för hockeyallsvenskan. Vita Hästen kunde inte uppvisa ett eget kapital på två miljoner kronor och hamnar nu i ett så kallat kontrollår.

Minus 54 000 kronor visar kassan nu och Hästen har en rejäl uppförsbacke det närmaste året för att komma upp i ett eget kapitel på 2,5 miljoner kronor, som blir licensnämndens krav 2020.

– Vi har skickat in en handlingsplan till licensnämnden om hur vi ska kunna uppvisa 2,5 miljoner nästa år. De hade bara en kompletterande fråga till oss som vi har besvarat. Vilken dag som helst får vi besked om de godkänner vår plan, sa kanslichefen Dan Björkman.

På papperet är det inte svårt att se var hålen har uppkommit. De lokala marknadsintäkterna låg 1,6 miljoner kronor under budget och publikintäkterna 1,2 miljoner kronor under budget.

– Det är självklart i kombination med att vi inte har varit tillräckligt bra sportsligt, konstaterade Björkman om sistaplatsen i allsvenskan.

Kontraktet räddades dock i vårens kvalserie och nu kan Vita Hästen börja om på noll igen. Efter vinterns turbulens med en avhoppande styrelse och att huvudtränaren Leif Strömberg fick lämna laget inför kvalserien står lugn och harmoni överst på önskelistan den kommande säsongen.

Och ett hockeylag som levererar så att det blir snurr på intäkterna.

Nya tränarduon Tony Zabel och Niklas Czarnecki, samtliga med treårskontrakt, höll varsin utläggning om nogrannheten att bygga en stabil grupp med rätt mix av spelare.

– Det är superviktigt att träffa rätt i varje spelare. Vi vill ha dem som vill göra andra bättre. Just nu har vi 13 forwards och sex backar på kontrakt, även om inte alla "syns". Vårt mål är att ha 14 forwards och åtta backar. Vi kommer även ha två backar från division 1 på try-out, berättade Zabel.

Omvalde ordföranden Rickard Rauge gillade tränarsnacket.

– Det är individen, människan och lagbygget. Det blir en tuff resa men vi strävar efter en klubb som klättrar uppåt. Vi behöver dessutom en marknadssida för att skapa intäkter och det har vi satt i sjön nu, sa Rauge.

Här är Vita Hästens föreningsstyrelse det närmaste året: Rickard Rauge (ordförande), Peter Flygt, Fabio Baglioni, Magnus Lundbäck, Mattias Fälting, Andreas Nordgren, Richard Lundqvist, Molly Dalenbäck (suppleant) och Daniel Lyckhammar (suppleant). I styrelsen för Vita Hästen AB ingår Rauge, Flygt, Lundqvist, Nordgren och Lundbäck.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh