Hästen stäms av tidigare anställd

Den tidigare säljaren i Vita Hästen Johannes Cakar har lämnat in en stämningsansökan mot sin tidigare arbetsgivare. Kravet på uteblivna uppdragsersättningar och provisioner är idag på 719 000 kronor.

16 februari 2017 14:55

Den åtta sidor långa stämningsansökan är från den tidigare anställde säljare Johannes Cakar och hans konsultföretag Cakar Invest AB.

Johannes påbörjade sin anställning hos Vita Hästen mars 2014 och jobbade som anställd fram till 31 juli 2016. Grundlönen var på 15 000 kronor i månaden och därtill skulle han få provisionsbaserade ersättningar om han nådde de mål som satts upp tillsammans med Vita Hästens vd.

Något som uppfylldes varje månad.

Under hösten slutade Johannes Cakar sin anställning under ganska uppmärksammade former.

– Jag trivdes med arbetet, men situationen blev ohållbar för mig till slut, sa han i en intervju 27 oktober 2016.

Det är främst de uteblivna provisionerna som stämningen till Tingsrätten handlar om. De var på 461 875 kronor för drygt två års utfört arbete. Johannes Cakars hade anställning fram till 31 juli. Därefter skulle hans tjänster utföras på konsultbasis av Cakars konsultbolag vilket skedde från 1 augusti 2016.

Den ekonomiska överenskommelse som gjordes mellan Johannes Cakar samt och vd Fredrik Jensen ökade skuldbördan, totalt var beloppet 575 000 exklusive moms.

Hittills har Vita Hästen betalt 186 800 vid tre olika tillfällen, 575 000 kronor som stämningsansökan ligger på exklusive moms.

Beroende på Vita Hästens placering i Hockeyallsvenskan i vår kan provisionssumman till konsultbolaget öka vid slutspel. Det kan göra att ekonomiska krav kan tillkomma.

Stämningsansökan har lämnats in efter att Vita Hästen slutat betala det resterande kravet.

– Det är fråga om obetalt uppdragsarvode för det arbete som Johannes Cakar utfört för Vita Hästen. Vi har haft en dialog med Vita Hästen om kravet men har inte kunnat nå en överenskommelse om reglering av kravet. Därför har vi valt att lämna in en stämningsansökan för domstolens avgörande, säger advokat Henrik Stenberg på Avenir Advokater.

Vet ni hur Vita Hästen ställer sig till stämningsansökan?

– Vita Hästen har tidigare bestritt i vart fall delar av kravet, men jag vet inte vad de närmare anser om grunderna för kravet då de har varit luddiga i sina svar. Vad jag vet är att de inte har betalat.

Hur lång tid tror ni att processen kan ta?

– Ett år kan det bli fråga om ifall det går till dom. I bästa fall kan en huvudförhandling hållas till hösten, men det beror på tingsrättens belastning, säger Stenberg.

Vita Hästens ordförande Yvonne Anglesjö svarade via mejl om stämningen.

– Vi konstaterar att vi fått stämningen och att vi inte håller med. Vi är inte överens, vi har kopplat in advokater på det här och kommer att bestrida den, skriver hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle