Experten: Så ska Hästen stoppa monstersviten

Tolv raka segrar. Hur ska Vita Hästen få stopp på Modos starka svit? "De måste ta vara på de chanser de får", säger experten Joakim Englund.

Modo är en tuff nöt för Vita Hästen.

Modo är en tuff nöt för Vita Hästen.

Foto: Montage

Ishockey2019-11-19 13:00

Han spelade två säsonger i Vita Hästen mellan 2008 och 2010. Den aktiva elitkarriären avslutades dock med åtta säsonger i Västervik men Joakim Englund är från början från Örnsköldsvik. Som hockeyallsvensk krönikor på hockeysverige.se har han bra koll på det lag som Vita Hästen ställs mot i Himmelstalundshallen på onsdagen.

Modo är bra just nu.

Med tolv raka segrar har klubben redan tangerat den näst bästa sviten någonsin i seriens historia. Bara Leksands 14 raka trepoängare från säsongen 2007-2008 är bättre. Det vill Modo naturligtvis slå.

För Sporten berättar Joakim Englund om vad det är som gör att klassikerklubben är så bra den här vintern.

– De har tuggat igång rejält, det spelsystem som Hellkvist (tränaren Björn) har jobbat in har satt sig ordentligt, man har en budget som gör att man kan plocka in spelare på hög nivå. Allt det här börjar bära frukt nu. Tambellini (Adam) som kommit in i höst är fruktansvärt bra, han är egentligen en nivå för bra för hockeyallsvenskan, säger Englund och fortsätter:

– Modo kommer att spela den hockeyallsvenska finalen i vår. De har ett så pass bra lagbygge rakt av. De är kompletta.

Vad måste Vita Hästen göra för att bryta trenden och se till att Modos segersvit stannar vid tolv raka?

– De måste spela tät hockey, vara bra i powerplay och de måste ta vara på de chanser de får. Om du såg senaste matchen när Kristianstad mötte Modo så spelade de gnet-tråk-hockey, men till slut lyckades Modo luckra upp det (seger med 3–1 efter ett sent avgörande). Vita Hästen måste göra något liknande. 

– Att få ledningen vore också en bra grej, nu tror jag i och för sig inte att Modo blir frustrerat i första taget efter tolv raka segrar. Men Vita Hästen ska försöka hålla matchen jämn så länge som möjligt.

Med tanke Joakim Englunds bakgrund i Örnsköldsvik vet han förstås mycket om stämningen och känslorna i den hockeytokiga orten nu när laget levererar på isen. Det har varit några tuffa år annars sedan laget åkte ur SHL.

– Nu börjar staden leva upp när laget motsvarar förväntningarna igen. Det har de egentligen inte gjort på tio år. Framför allt näst senaste hemmamatchen mot "Löven" när det var lapp på luckan var bra reklam och det pratas hockey igen.

Du tippade Modo som etta redan före säsongen, du är med andra ord inte förvånad?

– Nej, det är jag inte. Men det är en sak att ha ett bra lag på papperet och att få ut det också. De inledde lite trögt de första sex-sju-åtta matcherna, men att de har tolv raka nu visar hur bra de är. Det säger lite att en sådan som Tobias Enström (NHL-meriterad back) knappt syns. Missförstå inte det, han är väldigt bra och gör knappt ett misstag, men han behöver inte forcera sitt spel längre.

En spelare som lyft ett steg till i höst är Jonathan Johnsson, son till förre Hästen-tränaren Jonas. Han är uppe i 30 poäng. 

– Han är bättre än någonsin. Han hade en bra tid i Troja också men har verkligen tagit steg framåt nu. Han lär spela på en högre nivå nästa säsong. 

Hur mycket har du följt Vita Hästen i år och vad tycker du om deras säsong hittills?

– Jag har skaplig koll, ibland blixtrar de till men det är lite för sällan hittills kan jag tycka. Det är synd att Blomberg (Patrick) missat så många matcher. Det är inget bra tecken när man får ett par hjärnskakningar på rad. En fulltränad Blomberg är annars en väldigt sevärd spelare. I övrigt skulle jag vilja se lite mer av Vita Hästens offensiv. Om man släpper in tre–fyra mål ska man ändå ha chansen att vinna matcherna med de offensiva spelare som man har. Men de är med i racet om topp-åtta.

Hästen har själva varit inne i en positiv trend med flera starka segrar på slutet, flera efter straffar. När lagen möttes i Örnsköldsvik tidigare under hösten vann Modo med 5–1. Trots monstersviten ligger laget "bara" trea i tabellen, dock med en respektive två matcher mindre spelade än lagen framför.

Modo har vunnit tolv raka.
Modo har vunnit tolv raka.
Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!