"Vi känner att det är bäst om vi skiljs åt"

Från hyllad målkung och guldhjälte i IFK Norrköping till frysboxen i Fortuna Düsseldorf. Fotbollslivet tog en annorlunda vändning för Emir Kujovic – som förbereder sin revansch. "Det kan hända grejer redan den här månaden", säger han.

16 juli 2019 18:30

Han är på väg till en träning med Fortuna Düsseldorf. Han är inne på sin sista tid i klubben – i alla fall om den forne IFK-skyttekungen själv får bestämma. Emir Kujovic har deklarerat att han vill lämna Bundesliga–laget – och de har inget emot att släppa honom.

– Både klubben och jag känner att det är bäst om vi skiljs åt. Jag ingår inte i tränarens planer och jag tror inte att jag blir kvar året ut. Det kan hända grejer redan den här månaden, hintar Kujovic om.

Utvecklingen på fotbollsplanen har inte gått åt det håll som 31–åringen hoppades när han lämnade IFK för belgiska Gent 2016 och därefter plockades upp av Fortuna Düsseldorf. Men det är ingen nedslagen Kujovic som finns i andra änden av luren – tvärtom.

– Jag har varit med om en hel del grejer och det har inte gått exakt som jag velat. Där och då kändes det rätt att gå till Gent även om det i efterhand kan ses som ett felbeslut. Men jag ångrar ingenting. Jag har lärt mig massor längs vägen och det har gjort mig starkare. Jag har aldrig varit nedslagen, säger Kujovic.

Annars är det första vi kommer in på guldåret i IFK Norrköping. När Kujovic vann skytteligan på 21 fullträffar och var en stor del av det lagbygget som chockade hela Fotbollssverige och fick lyfta Lennart Johanssons pokal 31 okotber 2015. Det var han själv som satte det matchavgörande målet mot Malmö FF och spelade fram Arnór Ingvi Traustason till ytterligare ett. På något sätt talande för den magnifika säsongen som den då 27–årige Kujovic stod för.

– Det första ord som dyker upp när jag tänker på det är stolthet. Det vi uppnådde och den resan vi gjorde tillsammans i laget, klubben och fansen var fantastisk.

Hur kommer det sig att ni lyckades så bra?

– Det var massor av faktorer som låg bakom det vi lyckades med. Bra tränare, en bra grupp spelare och människor som var sammansvetsade. Jag känner en enorm stolthet och glädje över av att ha upplevt det.

I takt med framgångarna riktades flera blickar mot IFK:s guldmakare och en bit in på säsongen 2016 presenterades Emir Kujovic av belgiska Gent. Då hade han stått för sju nya mål på nio framträdanden i 2016 års allsvenska och belönats med en plats i Janne Anderssons EM–trupp. Övergången blev officiell den 9 juli.

– Det var fel att jag kom till Gent och det kändes konstigt redan från början. Jag fick konkurrera om en position som ytteranfallare och det var en omställning för mig. Alla vet vilken spelartyp jag är. Det kändes inte som att tränaren (Hein Vanhaezebrouck) ville ha mig där överhuvudtaget. Det var andra personer i klubben som ville det och då blev det fel.

Hur kunde det bli så?

– Allt var väldigt konstigt och i efterhand har jag fått vetskap om att han som tränade laget hade samma agent som de två centrala anfallarna jag konkurrerade med. Så det kändes inte som jag fick någon ärlig chans. Det var lite tungt.

Sejouren i Gent tog slut efter knappt ett år. Kontraktet bröts i slutet på juni 2017 och några veckor senare hamnade Kujovic i Tyskland och Fortuna Düsseldorf i andraligan. Där fick han vara en del av en framgångssaga på nytt då laget tog steget upp i högstaligan under våren 2018. Kujovic, med 20 framträdanden fördelat på fyra starter och 16 inhopp, var så långt relativt nöjd med fotbollstillvaron i den tyska storstaden.

– Jag fick en helt okej start och det var verkligen roligt när vi gick upp till Bundesliga. Jag visste att det skulle bli svårt att konkurrera om en plats men jag ville verkligen ge det en chans. När vi gick upp trodde jag att vi skulle kunna få det svårt i högstaligan och då fanns det ju en möjlighet att det skulle öppna upp för mig. Men riktigt så blev det inte, säger Kujovic som aldrig fick chansen att framträda i tyska högstaligan.

Hur tufft har det varit mentalt?

– Det har känts okej. Det har inte tagit hårt på mig och jag har aldrig varit särskilt nere. Det är mycket som hänt som gjort att det blivit så här. Man lär sig av allt och jag har tagit det med ro. Det gäller att ta med sig det positiva och fokusera på det.

Det känns som att du är revanschsugen snarare än något annat...

– Absolut. Jag har definitivt inte gett upp. Jag känner mig inte gammal och har mer att ge. Det gäller att försöka vara redo när chansen dyker upp, vara stark och ta den. Jag har tränat med bra spelare dagligen i flera års tid och kört på ännu hårdare. Det är inte så att jag suttit hemma hela dagarna bara för att jag inte spelat matcher på högsta nivå.

Vad har du för mål just nu?

– Jag kan inte säga att jag har några direkta mål. Det enda jag vet är att jag vill lämna Düsseldorf och anta en ny utmaning.

Den en gång vasse och notoriske målskytten har de senaste säsongerna inte stärkt sitt värde på marknaden men det saknas definitvt inte intresse för anfallaren. Han själv har inga direkta önskemål om vilken den nya klubbadressen blir.

– Jag stänger inga dörrar. Det här är en ny situation för mig. Nu är jag verkligen öppen för att jag kommer lämna och har ställt in mig på det, säger han.

Vad är viktigt för dig när du söker ny klubb?

– När det kommer till att hitta ett nytt lag så skiljer jag mig inte från andra spelare. Det ska stämma med tränare, sportchef och så vidare. Det jag har lärt mig av de senaste säsongerna är att det inte bara är en tränare eller en sportchef som ska vilja ha en. Alla måste ha ett intresse av det. Sen ska ju såklart den sociala biten för både mig och familjen kännas rätt.

Är Sverige intressant?

– Det är det absolut. Jag stänger som sagt inga dörrar.

Om IFK Norrköping skulle höra av sig och vara intresserat. Hur skulle du bemöta det?

– Ska jag vara ärlig så är min känsla att det inte lär hända. Jag har inte hört något alls från klubben sen jag lämnade så det är min uppfattning att de inte är intresserade. Jag hade en fantastisk tid i Norrköping och älskade staden, klubben och fansen. Men jag kommer aldrig stänga dörren för IFK Norrköping.

Emir Kujovic

Ålder: 31.

Position: Anfallare.

Moderklubb: Klippans BoIF.

Nuvarande klubb: Fortuna Düsseldorf.

Tidigare klubbar: KAA Gent, IFK Norrköping, Elazigspor, Kayserispor, Halmstads BK, Falkenbergs FF, Landsrkona BoIS.

A–landskamper: 5.

Matcher i IFK Norrköping/mål: 59/38.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Åberg

Ämnen du kan följa