Växande 140-åringen firade dubbelt

140-åringen är alltjämt välmående – och kraftigt växande. "Vi är en förening som just nu utvecklas och utökas", säger Ulrik Thelin, ordförande i Norrköpings Gymnastikförening.

4 december 2018 07:00

Imponerande 140 år har gått sen Norrköpings Gymnastikförening bildades. Det firades på flera sätt i helgen. I lördags var det uppvisning vid tre olika tillfällen i City Gross Arena och efteråt väntade middag på restaurang för de engagerade i föreningen.

– Särskilt alla ledare som gör det möjligt för oss att leverera kvalitativ träning för barn, ungdomar och vuxna. Det är fantastiskt att få vara en liten del av en så livskraftig förening som NGF. Att se generationsskifte och utveckling bland ledare och aktiva är inspirerande och sporrar till fortsatt utveckling av klubben, säger Ulrik Thelin, NGF:s ordförande.

Få föreningar har funnits lika många år som NGF, men det är en i allra högsta grad välmående jubilar med över 1 500 medlemmar och 150 ledare.

– Vi har i dag två heltidsanställda tränare, och har drivit Stadium Sports Camp, med gymnastik och parkour med totalt över 700 deltagare, i två år med bra resultat, säger My Isoniemi, projektledare i klubben.

NGF har träningsgrupper från de allra yngsta upp till bredd-, motions- och tävlingsnivå.

– Vi är en förening som just nu utvecklas och utökas. På fyra år har vi ökat från 600 till 1 500 medlemmar. Vi har dessutom nu även fyra grupper igång i Söderköping, vilket är väldigt roligt, säger Ulrik.

Smått slitna Källvindshallen i hörnet Kungsgatan/Södra Promenaden har varit klubbens hemvist sen lång tid tillbaka. Snart kan dock en helt ny hall vara på gång för den starkt växande jubileumsföreningen.

– Det ser väldigt positivt ut gällande ny hall, vi hoppas kunna komma med mer information under våren, säger Ulrik.

I söndags arrangerades en trupptävling för hela 520 barn och ungdomar, även det i City Gross Arena i Lindö. Tävlingen Mellantruppen avgörs varje termin någonstans i Mellansverige, den här gången alltså i Norrköping. Flertalet deltagare var tjejer, men även några killtrupper var med.

Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och har blivit den största tävlingsformen i svensk gymnastik. Det är en lagsport med herr-, dam- och mixade klasser. Varje trupp består av mellan sex och 18 gymnaster. Tre grenar ingår – fristående, tumbling och trampett.

NGF ställde upp med tre lag, alla i klass yngre. Killtruppen vann guld i trampett och kom sexa i tumbling. Guldkillarna: Benjamin Baca, Gustav Thelin, Jesper Sjögren, Julian Boiardt, Levi Segerlund, Morris Mossberg, Robin Tillman, Tobias Ljungberg, Vilmer Nisser, Zebastian Nyqvist, Anton Persson, Johannes Demir, Mark Adel och Walter Stenberg.

De båda tjejlagen, där de flesta tävlade för första gången, gjorde en riktigt fin premiärtävling med fina varv, men utan medalj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander