Det blev både ett märkligt och mäktigt firande efter slutsignalen. I fokus en man som nog inte vill vara i fokus: Nikola Tkalcic.

IFK:s tystlåtne kroat fick värmande hyllningar från Curva Nordahl och fick själv hjälpa till att dra igång klacken för ett andra extranummer.

Förmodligen var det hans avskedsföreställning på arenan som han har haft som sitt andra hem sedan sommaren 2011. Det är i alla fall så han har tolkat tystnaden från IFK under hösten, och häromveckan konstaterade han också att det var tack och hej.

Artikelbild

| Nikola Tkalcic.

Å andra sidan har IFK inte sagt någonting i frågan, och det var därför det inte blev någon officiell hyllning till Nikola Tkalcic (eller Andreas Hadenius och Marcus Falk Olander för den delen).

Sista ordet kanske inte är sagt men om det här var slutet i IFK-tröjan var det i alla fall snyggt och värdigt från hemmafansen.

Årets sista hemmamatch var också snygg och värdig. Ett stabbigt Örebro testade ett nytt spelsystem medan IFK, som redan är förbi det stadiet, såg hur färdigt och spelsuget ut som helst.

Kanske allra mest förkroppsligat genom David Moberg Karlsson som drog igång hemmaliret med spring i benen och drag i vänsterdojan. DMK låg även bakom Kalle Holmbergs 2–0 och inför den sista omgången är den förre ÖSK:aren bara ett mål bakom Djurgårdens Magnus Eriksson i skytteligaracet.

Säsongen kommer summeras på söndag och de hetaste allsvenska platserna är redan klara. Spänningen som finns kvar är kampen om Europaplatserna och kvalplatsen.

IFK:s avslutande match borta mot Elfsborg känns halvt avslagen i jämförelse. Sjätteplatsen kan bli någon placering bättre men då krävs vinst, samtidigt som Häcken och/eller Östersund ska förlora.

Även om IFK hade häng på Malmö under den första halvan av säsongen har man undan för undan glidit nedåt. Och en tabell ljuger inte. Höstens IFK-upplaga känns ungefär som sjätte bästa i landet.

Fyra av de bästa spelarna såldes iväg under sommaren och det har man inte kunnat reparera eller ersatt. "I stället" blev det ett nytt spelsystem som lovar gott i sig, men tar ett tag att växa in i. Med lite värvarspets under vinterfönstret finns alla möjligheter till ett riktigt roligt 2018.

Jag utgår från att det kommer både en och två frågor om IFK:s agerande under sommarens transferfönster på tisdagens medlemsmöte, där ordföranden Peter Hunt och managern Jens Gustafsson kommer möta supportrarna och berätta om klubbens planer och riktlinjer.

Det är första gången IFK har något liknande och det är ett riktigt bra initiativ, efter supportern Marcus Carlssons motion.

Samtal förs oftast bäst öga mot öga och det kan bli en intressant kväll på Östgötaporten.