Therns krav: "Värva fem-sex spelare"

Årets röst i svensk fotboll tystnar inte för att säsongen är över. Här är Simon Therns raka utspel för ett lyckat 2019: "Det kommer krävas fem-sex spelare till".

22 november 2018 20:00

Simon Thern har tagit Norrköping med storm och blev den nyckelspelare som IFK hoppades på när de köpte loss mittfältaren från Heerenveen.

Under Allsvenskans Stora Pris hyllades 26-åringen för sin frispråkighet och på fotbollsplanen har Thern varit en av "Pekings" bästa spelare.

LÄS MER: "Skillnaden är kanske att jag säger direkt vad jag tänker"

Nu tjuvkikar han mot nästa år och har bilden klar hur IFK Norrköping inte bara ska kunna upprepa ett starkt 2018 – utan att till och med stå där som svenska mästare.

Simon Thern vill se ett handlingskraftigt "Peking" och att truppen fylls på rejält.

– Det kommer krävas mer av ledningen om vi ska vinna SM-guld och konkurrera i Europa. Nu är vi alldeles för få. Det måste in spelare, annars kan vi glömma att fightas i en toppstrid med den truppen vi har haft. Det kan bli så mycket matcher och i ett viktigt skede på sommaren så går det inte. Du måste kunna ställa spelare som AIK och Malmö kan göra med sina trupper.

– Vad jag hört så har IFK fått in ytterligare pengar. Det är inte många som slår IFK på näsan där nu. Det vore kul att se en häftig satsning utan att äventyra ekonomin.

Har du ledningen med dig här?

– Det tror jag. Jag tror Jens (Gustafsson) inser vad som krävs. Tänk dig om vi åkt på två-tre skador under hösten. Det måste vara en större bredd. Stommen måste också kunna vilas. Det kommer krävas fem-sex spelare till, anser Simon Thern och fortsätter:

– Spelare kommer att lämna IFK i vinter, det är jag övertygad om. Du måste kunna ersätta dom och för att kunna konkurrera på högsta nivå måste du ha mycket spelare. Nu har vi plockat spelare från Sylvia. Det är tur egentligen att vi inte haft mer skador. Som IFK-supporter tycker jag det är ett rimligt krav att det måste in fler spelare.

Med Andreas Johanssons flytt till Halmstad så finns det en ledig kaptensbindel att greppa.

LÄS MER: "Peking-frågorna att fundera på"

Det finns de som tycker att Simon Thern är en lämplig efterträdare.

– Jag vet inte hur Jens funderar det är inget som jag skulle tacka nej till. Efter "Ante" skulle det vara extra speciellt. Det är inget krav jag har och jag skulle inte bli besviken om det inte blir jag. Jag tror de flesta känner att jag har ett par nivåer till i mig, över allsvenskan.

Det är som vanligt en öppen och rak Simon Thern. Att få Årets röst gladde.

– Det uppskattas. Många är för stängda. Jag tror inte jag uppfattas som dum eller dryg. Det gäller att prata från hjärtat. Att säga att man inte har koll på när andra lag spelar, som AIK i toppstriden, när vi slåss mot dom. Det blir lite fjantigt.

En av många vassa tweets som Thern levererade under året handlade om att han skulle börja betygsätta sportjournalisternas jobb i stället för tvärtom.

Hittills har IFK-stjärnan levererat storslagna hyllningar och högsta betyg till Lasse Granqvist och Jonas Dahlquist.

– De är bäst i mitt tycke. Jag kommer inte betygsätta alla eller de som jag inte tycker är bra. Eller jo, kanske någon som tar sig själv på lite för stort allvar, säger Simon Thern.

Det kan man sannerligen inte beskylla IFK Norrköpings färgstarka mittfältare för att göra.

Simon Thern ska bli pappa för första gången i janauri, har Europaspel framför sig vill leda IFK Norrköping till SM-guld.

Ett ganska spännande 2019 med andra ord.

Motivering

"Årets allsvenska röst 2018 tilldelas Simon Thern för att han med fotbollens bästa i tanken gärna söker debatt och inte tvekar att utmana tränare, spelare och journalister. Samtidigt ser han till att sköta det snyggt och med både värme och humor och har inga problem att gratulera rivaliserande lag och motståndare till framgång".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung