Beskedet: Kommunen vill ha tillbaka jättefesten

Norrköpings kommun tar sats mot ännu ett megaevenemang – tre eller fyra år framåt.

SM-veckan 2016 i Norrköping med fallskärmshoppning, Armand Duplantis, frisbee och motocross. Nu tar kommunen sats mot en ny succé – 2025 eller 2026.

SM-veckan 2016 i Norrköping med fallskärmshoppning, Armand Duplantis, frisbee och motocross. Nu tar kommunen sats mot en ny succé – 2025 eller 2026.

Foto: Bildbyrån/montage

Sporter2022-05-11 20:30

Bråvallafestivalen 2013–2017, O-ringen 2019, Musikhjälpen 2021 och friidrotts-SM i augusti 2022. 

Några av godbitarna som gjort Norrköping attraktivare ur turismsynpunkt de senaste åren.

Nästa storsatsning kan bli SM-veckan, det gigantiska evenemanget som är öppet för Riksidrottsförbundets 71 specialförbund och drygt 200 olika grenar.

För en månad sa kommunstyrelsen ja till att ställa sig bakom en ansökan för att arrangera SM-veckan sommaren 2025 eller 2026. Den ska ha landat hos RF senast den 1 juni och i mitten på november ges beskedet var de två SM-veckorna hamnar.

– Vi jobbar just nu med de sista detaljerna kring den, berättar Louise Flygt, kommunens kommunikationsdirektör.

Norrköping arrangerade SM-veckan 2016 och vill gärna göra om succén där 41 000 åskådare besökte tävlingarna i bland annat friidrott (lag-SM), simning, cykel, frisbee, fallskärmshoppning och radiostyrd bilsport.

– Arrangören (RF och SVT) var väldigt nöjda, de berömde våra fantastiska arenor. Det var bra tv, Norrköpingsborna och besökarna gillade det. Vi vill gärna uppleva SM-veckan igen, därför söker vi båda åren, säger Louise Flygt.

Vad talar för att det kan bli Norrköping?

– Att veckan blev ett lyckat evenemang för vår stad senast. Det som är så spännande är att SM-veckan har staden som arena. Vi har Himmelstalund, Folkparken, Motala ström och Tyska torget till andra aktiviteter. Närheten till alla evenemang är en styrka, säger Louise Flygt som ännu inte vet vilka konkurrenterna kan tänkas bli.

Linköping är årets arrangör och deras målbild är att vara "den mest jämställda SM-veckan genom tiderna". Vad kan Norrköping trumfa med?

–Att vi är en föreningstät och stark stad som jobbar med mångfald, jämställdhet och hållbarhet. Det kan bli ett bra tillfälle att samla de goda krafterna. Vi samverkar med Linköping för att få stora evenemang till vår region, påminner hon.

47 idrotter och cirka 3 700 aktiva deltagare fanns representerade när SM-veckan 2016 avgjordes. Drygt 260 nya svenska mästare korades och SVT sände nästan 90 timmar. 41 000 åskådare besökte de olika tävlingarna.

Vilka sporter som får plats avgör arrangerande RF.

– Vi vill skapa förutsättningar, ha med så många föreningar och idrotter som möjligt för att skapa en folkfest. Bredd och mångfald är viktigt, vi ska inspirera unga. Simon Pettersson (OS-silvermedaljören i diskus) tycker att Norrköping är en "perfekt stad", med arenor och det stora idrottsintresset, säger Louise Flygt.

Kostnaden för kommunens planering och genomförande av SM-veckan beräknas uppgå till åtta miljoner kronor.

Förutom tävlingarna fyllde också stora artister centrum under kvällsaktiviteterna, bland andra Sabina Ddumba, Norlie & KKV, Hoffmaestro och Miriam Bryant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!