Publikfest i efterlängtade östgötaderbyt: "Jargongen som vi hade"

Första östgötaderbyt på tio år – i högsta serien. Senaste säsongen lagen möttes där vann Vargarna dubbelt. "Känslan är att det finns ett stort intresse runt omkring", säger ordföranden Michael Olsson.

Publikfest? Vargarna hoppas spränga 2 000-personersvallen på derbyt mot Piraterna.

Publikfest? Vargarna hoppas spränga 2 000-personersvallen på derbyt mot Piraterna.

Foto: Christer Gustafson

Speedway2024-05-21 06:00

Nyheten i korthet

  • Det första östgötaderbyt på tio år i högsta serien äger rum denna tisdag på Ica Maxi Arena och Vargarna hoppas på en publikfest.
  • Vargarna, som inlett säsongen med två raka förluster, hoppas kunna locka 2 000 åskådare till matchen mot Piraterna.
  • Vargarnas ordförande, Michael Olsson, menar att det finns ett stort intresse kring matchen och hoppas att publiken inser att de är ett starkt hemmalag.

Det ska läggas till direkt att Motalaklubben Piraterna varit nere i allsvenskan en kort period däremellan och då var det derbyn på den nivån, men i Bauhausligan (då elitserien) har det inte hänt sedan 2014. 

Därför hoppas Vargarna på en publikfest nu. 

– 2 000 hoppas vi på. Känslan är att det finns ett stort intresse runt omkring. Även i Motala, jag vet att de kommer med en buss bara med funktionärer, säger Michael Olsson om derbyduellen på Ica Maxi Arena den här tisdagen.

Vargarna har inlett med två raka förluster. Först en jämn hemmapremiär mot guldfavoriten Västervik, följt av överkörningen borta mot Lejonen där man inte hade ett dugg att hämta. 

Samtidigt är det hemma som laget ska ta sina segrar i första hand.

Det är så det är byggt.

– Jag hoppas att publiken inser att vi är ett väldigt bra hemmalag. Det kommer bli riktigt häftigt med fyra världsstjärnor till start också, säger Olsson.

Första hemmamatchen lockade drygt 1 600, var ni nöjda med det?

– Det är svårbedömt. Vi har budgeterat med 1 300 i snitt den här säsongen så det var över budgeten. Men vi hade även då en förhoppning på 2 000. Så det var lite mindre än det. 

Under comebacksäsongen i högsta serien siktar Vargarna på att ta sig till slutspel. Då är det helt avgörande att vinna den här typen av matcher, på hemmaplan. Derbyn mot Piraterna har ofta varit ganska jämna möten i Norrköping, men lite tuffare för Vargarna på bortaplan. 

Har du några egna derbyminnen?

– I Norrköping kommer jag kanske inte ihåg så många särskilda duster på banan. Men det var jargongen som vi hade, den rivaliteten som fanns förut. När Stefan Andersson var lagledare där var det mycket snack. Det brukar ofta vara roliga matcher. De bygger ofta sina lag på kända namn men som inte alltid har passat så jättebra i Norrköping. Men den här gången har de förare som är ganska tekniska, säger Olsson. 

Under tisdagen väntar även läkarbesked för skadade Kevin Juhl Pedersen. Beroende på vad det visar kan klubben eventuellt agera. En skadeersättare lär plockas in om Pedersen blir borta ännu en tid. 

– Vi har en plan hur vi ska göra i så fall. 

Fotnot: Derbymötena 2014 slutade med 48–42 till Vargarna i Norrköping samt 49–41 till Vargarna i Motala. 

undefined
Vargarna var nära en skräll i första hemmamatchen för säsongen. Kan man utmana Piraterna i östgötaderbyt?
Så körs derbyt

Lagen på tisdagen: 

Vargarna: 1) Marcin Nowak, 2) Jakub Miskowiak, 3) Niels-Kristian Iversen, 4) Mateusz Tonder, 5) Chris Harris, 6) Ludvig Lindgren, 7) Daniel Henderson. 

Piraterna: 1) Maciej Janowski, 2) Pawel Przedpelski, 3) Piotr Pawlicki, 4) Oskar Fajfer, 5) Przemyslaw Pawlicki, 6) Jonathan Ejnemark, 7) Ludvig Selvin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!