HÀr Àr Vargarnas tuffa ekonomiska lÀge

Vargarna gĂ„r en tuff ekonomisk kamp den hĂ€r hösten. ”Det Ă€r en vĂ€ldigt besvĂ€rlig situation”, sĂ€ger vice ordföranden Michael Olsson.

Vargarna gÄr en tuff kamp för framtiden.

Vargarna gÄr en tuff kamp för framtiden.

Foto: Johny Daagh

Speedway2019-09-14 08:00

SÀsongen tog slut efter semifinalförlusten mot Griparna. Den svÄraste kampen gÄr dock Vargarna nu vid sidan av ovalerna. Framtiden Àr oviss. Det ekonomiska lÀget Àr inte bra. Under sensommaren kom Michael Olsson och Thomas Carlsson in i styrelsen för att försöka hjÀlpa till att reda upp saker och ting.

Olsson vill i det hĂ€r lĂ€get inte gĂ„ ut med nĂ„gra exakta siffror, de vill klubben redovisa för sina medlemmar först – pĂ„ ett funktionĂ€rs- och medlemsmöte den 26 september och dĂ€refter vid ett möte för sponsorerna och eventuella finansiĂ€rer. 

Men han sÀger:

– VĂ„r förhoppning Ă€r att vi ska reda upp det. Men det Ă€r sĂ„ illa att klubbens existens Ă€r hotad. SĂ„ pass tufft Ă€r det. Vi har en resa att göra den hĂ€r hösten och vintern för att rĂ€dda upp situationen.

Vargarna slÀpar med skulder till bÄde förare och leverantörer. Det kom fram i somras nÀr klubben ocksÄ kallade till ett extrainsatt informationsmöte. DÀr meddelades ocksÄ att ett par personer i styrelsen, ordföranden Anders Carlberg samt ytterligare en styrelseledamot, av personliga skÀl hoppade av.

Övriga styrelsen tillfrĂ„gade dĂ„ Olsson och Carlsson som valdes in i styrelsen istĂ€llet. Nu Ă€r den allsvenska sĂ€songen slut och det som Ă„terstĂ„r, förutom en 250cc-tĂ€vling, Ă€r en partĂ€vling pĂ„ Ica Maxi Arena den 28 september dĂ€r man hoppas fĂ„ in ytterligare lite intĂ€kter.

– Vi hade ett negativt resultat med oss in i den hĂ€r sĂ€songen som har gjort att vi har haft ett dĂ„ligt kassaflöde. Vi gör ett minus i Ă„r ocksĂ„ och ligger efter med fakturor till bĂ„de förare och leverantörer, sĂ€ger Michael Olsson.

Med facit i handen, var det rÀtt att köra vidare i somras eller skulle ni ha avbrutit sÀsongen?

– Tittar vi pĂ„ tvĂ„kronasmatchen och de aktiviteter som vi har gjort sĂ„ ser vi att vi har dĂ€mpat fallet. Prognoserna visar att om vi gör ett bra resultat pĂ„ partĂ€vlingen kommer vi att ta igen en del av det vi tappat. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt var det nĂ€stan tvunget att köra vidare. Om vi hade lagt ner sĂ€songen och inte kört fĂ€rdigt hade vi nog lika gĂ€rna kunnat sĂ€tta oss i konkurs direkt. Vi har köpt oss lite tid nu men den akuta faran Ă€r inte över.

Förutom partÀvlingen, vad finns det mer för sÀtt nu?

– Det vi har att spela med Ă€r att prata med sponsorer och eventuella finansiĂ€rer. Och att ha förhandlingar med förarna och övriga fordringsĂ€gare om förlĂ€ngda betaltider. Det finns lite andra aktiviteter ocksĂ„ men inget som Ă€r avgörande i nulĂ€get.

Hur brÄdskande Àr det att lösa den akuta situationen med tanke pÄ att ni mÄste ta beslut om ni ska köra vidare eller inte?

– Det finns flera aspekter i det, en Ă€r att det finns ett förslag frĂ„n elitserieföreningarna att förĂ€ndra allsvenskan. För att sĂ€nka kostnaderna Ă€r förslaget bland annat ett femförarschema. De allsvenska klubbarna har inte accepterat det Ă€n. Det kommer bli ett möte mellan Svemo, serieföreningen och representanter för elitserie- och de allsvenska klubbarna för att diskutera allsvenskans utformning. Men ansökan om vilken serie man ska köra i ska skickas in runt 15 oktober. Första beslutet för oss Ă€r nĂ„gon mĂ„nad bort, sĂ€ger Olsson och fortsĂ€tter:

– LĂ„ngsiktigt Ă€r mĂ„lsĂ€ttningen för föreningen att köra i elitserien men den dagen mĂ„ste förutsĂ€ttningarna finnas. Som lĂ€get Ă€r nu ska vi nog titta pĂ„ förutsĂ€ttningarna att köra i allsvenskan och se om det gĂ„r.

Michael Olsson var sportchef nÀr Vargarna hade sin senaste starka period i elitserien. Den som bland annat innehöll ett SM-silver 2009. Nu har han och övriga styrelsen en tuff kamp att gÄ.

Är det vĂ€rre Ă€n du trodde nĂ€r du klev in?

– Jag visste om det. Jag blev ombedd av styrelsen innan att titta pĂ„ ekonomin och göra en prognos. Trots det fanns inget annat alternativ för mig Ă€n att tacka ja nĂ€r jag blev tillfrĂ„gad om att hjĂ€lpa till. NĂ€r vi pratar med funktionĂ€rer hör vi mycket om att vi ska hitta tillbaka till kĂ€nslan 2009. I hela föreningen finns en lĂ€ngtan efter den tiden nĂ€r vi faktiskt mĂ„dde bra. 

Tror du att tÄlamodet finns hos förarna om ni visar upp en lÄngsiktig plan?

– Vi har inte fört den diskussionen men vi har haft mĂ„nga samtal. SĂ€ttet de stĂ€llt upp pĂ„ Ă€r lojalt och vĂ€ldigt bra. Samtidigt har de företag att sköta och familjer att försörja. Det Ă€r vi som förening som inte gjort rĂ€tt för oss, förarna och funktionĂ€rerna Ă€r de som har fĂ„tt lida mest.

Tror du pÄ det hÀr?

– Det Ă€r en vĂ€ldigt besvĂ€rlig situation men jag tror faktiskt att det ska kunna gĂ„. Vi kommer dock inte att klara det sjĂ€lva. Vi mĂ„ste ha stöd, uppgörelser och förstĂ„else. Vi mĂ„ste fĂ„ tid att reparera det hĂ€r. GrundförutsĂ€ttningarna att hantera det tycker jag Ă€ndĂ„ finns, liksom att fĂ„ ekonomin att gĂ„ ihop i allsvenskan. Vi har gjort det förut.

Om det skulle bli konkurs, vad hÀnder med speedwayen i stan dÄ?

– Jag har inte funderat pĂ„ det. Jag har inte vĂ„gat tĂ€nka den tanken. Det Ă€r det extrema, att det aldrig hĂ€mtar sig. Det finns ett arrendeavtal med kommunen, men vad hĂ€nder med det vid en konkurs? Om vi gĂ„r i konkurs har vi det inte i vĂ„ra egna hĂ€nder lĂ€ngre. Men min energi ligger inte dĂ€r, den ligger pĂ„ att reda upp det hĂ€r.

Michael Olsson och Vargarna har ett tufft jobb framför sig.
Michael Olsson och Vargarna har ett tufft jobb framför sig.
Karta: Ica Maxi Arena
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!