En ny smak av guld

Jonas Jacobsson gjorde det igen i Aten. Han vann helmatchen och tog det guld han tränat så hårt för i tre års tid.

Fingret i luften för karriärens elfte OS-guld. Jonas Jacobsson lekte hem guldet även i helmatchen i Aten. "Jag har fått kämpa hela dagen. Ibland har man inte det där flytet, men jag är lycklig ändå", sa han.

Fingret i luften för karriärens elfte OS-guld. Jonas Jacobsson lekte hem guldet även i helmatchen i Aten. "Jag har fått kämpa hela dagen. Ibland har man inte det där flytet, men jag är lycklig ändå", sa han.

Foto:

SKYTTE, ATEN2004-09-22 04:00
Det blev aldrig någon riktig spänning i Markopoulos finalhall. Inte alls som första gulddramat i söndags. Jonas var helt enkelt för överlägsen i helmatchen över 3x40 skott.
Han blev ännu mera historisk när han lekte hem guldet med hela 7,6 poängs marginal före amerikanen Dan Jordan.
- Nej, nej. Det var ingen lek, protesterade Jonas efter prisutdelningen.
Han var lycklig och lättad efter sitt elfte Paralympicsguld, men framhärdade ändå att det var en hård kamp på drygt fem timmar som kunde ha slutat hur som helst. Väl i finalen var det bara en man.
- Jag hade fem poängs marginal inför finalen. Jag kände mig ganska lugn, berättade Jonas om det guldet han allra helst ville ha.

Femte skottet avgjorde
Jordan satsade allt på att gå förbi. Han öppnade starkt och krympte avståndet från 5,0 poäng till 3,1 efter fyra skott. Där ryckte Jonas och avgjorde kampen.
Det avgjordes när Jonas sköt 10,4 och Jordan endast 7,9.
- Han hade jättejobbigt idag. Jag tycker faktiskt synd om honom, sa Jonas om den amerikanske kompisen som var enda utmanaren.
- Jag har fått kämpa hela dagen. Ibland har man inte det där flytet, men jag är lycklig ändå, sa Jordan själv.
När sista skottet var skjutet kom segersmajlet och armen åkte upp luften. Jonas knäppte upp jackan, tog av sig den ljusblå guldkepsen, drog av sig den röda skyttehandsken och kastade upp den på pressläktaren.

Världsrekord igen
Jonas Jacobsson har ett makalöst facit så här långt i Aten. Två starter, två guld, två världsrekord, tre Paralympicsrekord.
- Jo, det är väl skapligt, tyckte Jonas i volvons framsätet på väg till OS-byn med lagerkransen fortfarande kvar på huvudet.
Jonas satte världsrekord under förmiddagens grundomgång, 3x40 skott i liggande, stående och knästående, 1 162 poäng. 393 liggande, 381 stående och 388 knästående. Ändå var han inte riktigt nöjd. Speciellt inte med åttan i sista serien i stående.
- Där kastade jag bort två poäng. Ett riktigt dåligt skott. Resultatet var inget speciellt, jag har gjort 1 171 förut.
Det blev även världsrekord totalt med de tio finalskotten inräknade, 1 261,1 poäng (99,1 i finalen). Där slog han sitt eget gamla rekord från 1997 i Frankrike.
I Sydney tog Jonas två guld och två brons. Här i Aten återstår två grenar. Liggande med luftgevär och 50 meter liggande.
- Jag har mindre press på mig nu. Det är klart att jag alltid vill vinna, men det kan bli svårt att ladda om nu, sa Jonas om fortsättningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!