Här startar vintern – på onsdag

På onsdag är det skidsäsong på riktigt för Kimstad och klubbens unga skidskyttar.

Roger Strömbäck justerar en av de fyra snökanoner som går dygnet runt sedan i fredags. Kanonernas produktion  går också att styra via app hemifrån.

Roger Strömbäck justerar en av de fyra snökanoner som går dygnet runt sedan i fredags. Kanonernas produktion går också att styra via app hemifrån.

Foto: Ulf Stråhle

Skidskytte2019-12-03 09:00

Vintern kommer tidigt till Krokhagens IP. Redan på onsdag är det skidpremiär, trots att väderprognoserna skvallrar om flera plusgrader och värme.

Inget problem.

Sedan fredagen har fyra snökanoner gått dygnet runt, ett tjockt täcke ska räcka långt fram på vintern.

– Vår förhoppning är att prognosen ska hålla sig. Att det blir kallt nästa vecka igen. Blir det annorlunda måste vi omvärdera allting och behålla snöhögarna. I bästa fall är det åkbart på onsdag, säger eldsjälen Roger Strömqvist inför den andra säsongen med det nybyggda skidcentret.

– Lägger vi en halvmeter hög färdig bädd så ska det klara sig även över nästa köldknäpp och då kan vi bygga på den. Men blir det 100 millimeter regn är det värsta scenariot. Men det ska gå hur bra som helst nu, säger Roger.

Det är ingen dålig anläggning som mejslats fram ur Grebyskogen.

Konstgjord sjö på toppen med hjälp av vatten från Motala ström. Därifrån flyter det till de fyra datorstyrda snökanonerna som kan finsjusteras via app. Det är viktigt att kontrollera vindarna så den vita hårdvalutan inte bokstavligt hamnar i skogen. Förutom tusentals ideella timmar har medel från bland annat Norrköpings kommun, Gustavianska stiftelsen och Leader Folkungaland bidragit.

Motorn är ungdomsverksamheten och skidskyttet i Kimstad GoIF.

– När allting är lagt har vi två kilometers skidåkning. Just nu har vi lagt fokus på en 400-metersslinga. Ungdomssektionen, de är kärnan för allt. Sedan är det jättehärligt att folk vill nyttja våra spår. Skidåkning är skonsamt för kroppen.

De datorstyrda snökanonerna kan finjusteras via app hemifrån om det skulle behövas.
De datorstyrda snökanonerna kan finjusteras via app hemifrån om det skulle behövas.
Karta: Krokhagens IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!