Hagebys gröna skidcentrum

Backen är nyklippt. Edvard Nord susar ner mellan käpparna och bromsar upp intill stallet genom att göra en stor vid sväng på skidorna.

Skidor som rullar.

Skidor som rullar.

Foto: Joakim Blomqvist

Skidor2016-06-07 21:51

Om en dryg månad kör han för medalj i sportens femte inofficiella SM som arrangeras under SM-veckan.

I sommar blir Hageby en skidmetropol. I Vrinnevibacken ska det köras både SM och Europacup.

För 21-årige Edvard i Norrköpings skidklubb har "den roliga grejen" sedan förra sommaren blivit en allt seriösare satsning.

– Det är skitkul, en riktig adrenalinkick. Man kan köra lika fort här som i en vanlig backe på vintern, säger Edvard mellan träningsåken när svettpärlorna tränger fram i ansiktet.

Rullande skidor

Han tar knappliften upp för att ännu en gång kasta sig utför den gröna pisten med full fart mellan de röda och blå käpparna.

– Man måste vara lite våghalsig och ta riskerna. Är man feg kan man krascha och det gör ont, så det vill jag inte. Det enda problemet är du själv, säger Edvard om sporten som har funnits sedan 1970-talet.

Han har samma tajta skiddräkt som på vintern. Hjälm, pjäxor och handskar likaså.

Det är bara skidorna som är annorlunda.

– Det är som rullande larvband med ett 30-tal lameller. Man kan inte sladda, utan kör på skär, förklarar han och visar upp specialskidan.

Junior-VM i Iran

Edvard fick tipset av sin tränare på Torsby skidgymnasium. Han gillade sporten och har vunnit fyra raka SM-guld (inofficiella).

Förra året blev han åtta på junior-VM i Tjeckien och 19:e på VM i Italien.

I år väntar JVM i Iran, om det inte flyttas till Österrike.

– Målet är att stå på pallen där och i VM nästa år, säger han.

På snö har han varit sexa i slalom på junior-SM.

– Det här är bästa komplementet till alpin skidåkning. Positionsträning för att stå rätt på skidan är perfekt. Jag åker på gräs tre gånger i veckan.

Europacupen

Inofficiella SM flyttar från Brösarps Backar till Hageby i Norrköping. Smala Vrinnevibacken är 125 meter lång och är relativt brant med en fallhöjd på 28 meter.

– Vi vill visa skidförbundet att det här är en sport att räkna med, säger ledaren Fredrik Söderlund.

NSK siktar på att ha 100 startande den 12 juli.

En månad senare, 13–14 augusti, ska man arrangera en Europacuptävling med 7–10 utländska deltagare.

NSK är igång även när snön har smält bort. Samtidigt som det tränades grässlalom i Vrinnevibacken hade Yxbacken uphill Challenge premiär med ett 70-tal tuffa löpare.

Klubben presenterade nyligen en satsning på ”Yxbacken bike park” med Downhillcykling som man fått 1,2 miljoner kronor för att klara projektet. Maskinbyggda leder ska öppnas våren 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!