Anrika klubbens vädjan: "Stort problem för oss"

För fjärde året i rad går Norrköpings Kappsimningsklubb mot ett minusresultat.
Samtidigt fortsätter klubben att växa – vilket väcker nästa fråga.
– Det är ett bekymmer med badytor, konstaterar Annette Sjöö (S) som svar på NKK:s vädjan.

NKK:s ordförande, Andreas Evlinger, berättar om de trånga simytorna i Norrköping – samtidigt som klubben växer för varje år.

NKK:s ordförande, Andreas Evlinger, berättar om de trånga simytorna i Norrköping – samtidigt som klubben växer för varje år.

Foto: Simon Hennix

Simning2025-02-27 06:00

Sedan flera år tillbaka har en av NKK:s huvudfrågor varit bassängytan i Norrköping.

Under vintertid erbjuds det i dag en bassäng som mäts till 25 meter på längden, samtidigt som klubbens medlemsantal konstant pekar uppåt efter dippen under pandemiåren. Under 2024 var de 1 665 aktiva simmare – en ökning på 97 simmare.

Det gör att behovet av större simytor också växer.

– Jag skulle säga att det är ett stort problem för oss. Som enskild förening är det en stor utmaning där tiderna blir färre. NKK är ju en förening som funnits i över 100 år, som har och har haft väldigt duktiga simmare genom tiderna. Men så småningom kan man inte erbjuda förutsättningar att vara på den nivån – och framför allt påverkar det breddverksamheten, säger klubbens ordförande Andreas Evlinger.

undefined
Andreas Evlinger drömmer om en ny simhall i staden.

Han belyser farhågan att barn och ungdomar i stället väljer andra idrotter – eller helt enkelt byter simklubb.

Ett stort hot för Norrköpingssimningen är bland annat Linköping som för snart två år sedan byggde Sveriges största simhall.

Grannorten har numera en 25-meters- samt en 50-metersbassäng.

– I Linköpings bassäng går det att höja och sänka golvet i mitten för att antingen ha fem 50-metare, eller tio 25-metare. Det ger förstås andra förutsättningar för medlemmarna.

Är det något liknande ni eftersträvar?

– I en drömvärld, ja, svarar Andreas Evlinger, vars önskan är en ny byggnad med större simyta för att bedriva både förenings- och allmänverksamhet.

Har ni sett någon tendens på att många simmare lämnar för Linköping?

– Nja, vi har duktiga tränare som får dem att hålla i. Det viktiga tycker jag är att vi får dem att kunna simma, från simskoleåldern och uppåt.

undefined
"Den här frågan har varit en diskussion i många år så visst är vi medvetna om att det finns både ett renoveringsbehov och mer simyta", säger Annette Sjöö (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Annette Sjöö (S), är medveten om behovet.

– Det är ett bekymmer med badytor, vi har bassänger i Råssla och Åby som inte är fullängder. Sen finns det Skärblacka att tillgå som rustats upp. Men Centralbadet har ju också några år på nacken, säger hon.

Enligt Annette Sjöö har samhällsbyggnadskontoret, som har hand om lokalerna, äskat ett antal miljoner för renovering av Centralbadet, Åby och Råssla.

– Den här frågan har varit en diskussion i många år så visst är vi medvetna om att det finns både ett renoveringsbehov och mer simyta, med tanke på att det numera finns två klubbar, NKK och Swim Power.

Vad finns det för renoveringsbehov vid Centralbadet?

– Dels olika ytskikt, men även fastigheten börjar bli sliten. Det är som med vilket hus som helst så slits fönster och liknande, vilket behöver underhållas. Det är helheten på en så gammal fastighet.

undefined
För fjärde året i rad bokförde NKK ett underskott.

NKK:s dröm om en helt ny simhall ser i dagsläget ut att vara en bit bort.

– Det är för stora investeringar för att säga att en ny simhall ska byggas till 2026. Det här är en fråga tillsammans med många andra som vi diskuterar för att utveckla vissa områden. Vi har inte satt ner foten för vilket år det blir aktuellt. Frågan har lyfts därför att det finns ett behov, precis som flera andra behov när det gäller lokaler. Det som måste till är ett helhetsgrepp var vi vill ha det, och hur vi vill ha det, berättar Annette Sjöö.

Var kan det potentiellt finnas yta för att bygga en ny simhall?

– Det finns inte uttalat här eller där. Det som finns, som ändå kanske skulle vara rimligt, är Himmelstalund. Där finns det andra fastigheter som man skulle kunna hitta nyttjande ur miljösynpunkt med fler lokaler på samma ställe. Men det är ingenting som finns planlagt och ingenting som finns i någon som helst rullning för tillfället.

undefined
Centralbadet Norrköping.

När NKK stängde årsbokslutet var det med ett minusresultat för fjärde året i följd. Ordföranden beskriver det dock som ett "positivt negativt resultat" och syftar på att förlusten minskade från 371 333 till 180 021 kronor.

– Det är en tuff utmaning att bedriva verksamhet i dag där pandemin har satt sina spår. Överlag måste vi fylla grupperna mer, med omkostnader som vi måste balansera. Sen kommer det kosta om man vill ha en stark tävlingsverksamhet i Sverige. Men ekonomin är fortsatt god, säger Andreas Evlinger och syftar på det egna kapitalet på drygt sex miljoner kronor.

Till 2025 har klubben budgeterat för ett plusresultat på 116 142 kronor.

– Vi ser positivt på 2025 och jag anser att vi har en balanserad budget för att kunna nå våra resultat. En av målsättningarna är bland annat att stå för fler arrangemang, vilket i sin tur ska säkra klubben. Vi vill att NKK ska vara det självklara valet inom idrott, där finns det en utmaning att behålla barnen redan efter simskolan.

NT har sökt oppositionen i kultur- och fritidsnämnden utan att få svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!