”Dansken” får en VM-sommar i Korea

VM i Sydkorea blir det första stora mästerskapet för 30-årige Lars Mortensen. – Det ska bli spännande. En annorlunda sommar, säger ”Dansken”.

Foto: Fredrik Jonson

Rullstolsbasket, Norrköping2014-06-13 02:00

Han är den lille centern med det stora hjärtat. Han ska komma in från bänken med sprudlande energi och lyfta sina lagkamrater.

– Min spelstil är att jobba hårt, offra mig och få några bollar. Det kan ge laget mycket om det går trögt, sa han efter inledningen på landslagets VM-läger i Stadium Arena.

Det kan behövas i det föryngrade laget som hamnat i ”dödens grupp” med regerande OS-mästaren Australien, starka Tyskland och Italien.

VM spelas 5–14 juli i hamnstaden Incheon.

– Hoppas vi hinner se lite mer än trägolf och svettiga omklädningsrum. Det är nog enda gången man kommer dit. Det vore intressant att uppleva lite av den kulturen, tycker Mortensen.

”Dansken”, från Åbybro på Jylland, fick svenskt medborgarskap för fyra år sedan, men smeknamnet blir han inte av med. Lars var med på EM i Israel 2011, men fick inte så mycket speltid då.

– Det är annorlunda nu med en annan coach. Jag ska jobba hårt på träningarna och hoppas att jag får spela en del.

I Korea kommer han att få stångas mot betydligt längre motståndare.

– Vi måste spela snabbt och får leva på skyttet. När man är liten och kvick kan man lura de stora i stället, säger han.

Den energiska spelstilen har tidigare hängt samman med ett eldigt humör som kostat en del fouls.

– Jag har fått bra koll på det och hade en lugn säsong i Dolphins. I landslaget har man inte råd med sånt, där måste man bita ihop.

VM blir ett utmärkt skylfönster för att kunna komma till någon proffsklubb.

Landslagscoachen, fransmannen Malick Abes, till vardags i italienska Briantea Cantu, får ett lite ovanligt problem på VM. Nämligen hur han ska hålla isär sina fyra ”Jocke” i startfemman. Där har han förra Dolphinsspelarna Joakim Lindblom och Joakim Lindén, samt Joakim Blomqvist och Joakim Gustavsson.

 – Det blir min stora utmaning, sa Malick med ett leende och avslöjade att han använder både smeknamn och efternamnen för att klara ut det.

Det unga svenska har sju spelare från U23-landslaget. Det är ett kortväxt lag som måste spela snabbt och starkt lagförsvar.

– Ingen kan förvänta sig något av oss, men vi ska alla göra vårt bästa i varje match och njuta. Vi får ta det som en förberedelse inför nästa års EM när vi ska kvala in till Paralympics i Rio de Janeiro, sa Malick Abes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!