Rörliga Dolphins störde favoriten

Förlusten sved för Dolphins (85–91), men prestationen var stark. "Vi är ett helt nytt lag, det är klart att det inte klaffar direkt", sa Anton saks.

Antons Saks prövades som "undersized" center och var stark under korgarna med fem returer.

Antons Saks prövades som "undersized" center och var stark under korgarna med fem returer.

Foto: Johny Daagh

Basket2019-10-15 22:11

På sätt och vis var det 1–1, före uppkast.

Eller 1 minus 1.

La Ron Smith saknades hos gästerna BC Luleå, på grund av ljumskproblem.

Dolphins nyförvärv Jeril Taylor som ska ersätta utflugna Kareem Canty var ännu inte formellt spelklar.

Men han stod under korgen och hjälpte sitt nya lag på uppvärmningen.

Väl till match fick han se sitt nya lag agera.

Helhjärtat.

För det är ombytta roller som gällde mot rivalen Luleå när de kom till Stadium Arena. Luleå med ett komplett och samspelt lag som spetsats genom att Quinton Upshur och Brandon Rozzell som ringts hem igen.

Det blev tungan på vågen mot ett ungt och oprövat Dolphins.

– Det är ett bra lag men de fick lite för lätta skott. Brandon (Rozzell) började på nio men slutade på 30 till slut, det är tufft såklart, sa Anton Saks som var med senast när de båda amerikanerna spelade i Luleå.

Ändå Dolphins öppnade respektlöst och utan hämningar efter att gästerna tagit ledningen med 22–25 i den första perioden. 

De som såg matchinledningen efter uppkast, eller före fotbollslandskampen, eller som de övriga 1216 i publiken fick se ett storspelande hemmalag i den andra perioden.

25–15, gav en pausvila med sju poängs ledning. Som mest ledde Dolphins med 11 poäng i hemmahallen efter ett uppoffrande hemmaspel.

Tyré Gathright smekte i skotten, LaDarien Griffin tog returer och blockade skott, Tim Schüberg attackerade korgen som en frustande 100-meterslöpare från korg till korg. Hampus Åhlin tog för sig mer och mer.

Det var skakade gäster som säkert hade förlusten senast mot Borås i bakhuvudet.

– Vi spelade bra försvar och satte bra skott och hade momentum. Men ändå, tio poäng är ingenting mot ett lag som Luleå. Men att få matchbilden dit vi vill oavsett om de har en bra period eller inte var viktigt för oss. Det gäller att fortsätta spela även om de kommer tillbaka i matchen, sa Anton Saks.

Båda sakerna hände.

Luleå hittade skyttet i tredje och det var genom deras händer som de skaffade sig ett övertag. Dolphins jobbade sig tillbaka på nytt och var fyra poäng ifrån, när Tyré Gathright skickade i 83–87 i slutminuterna, men sedan var det roliga över.

– Det är någon retur som studsar deras väg och istället för att vi får en lay up och två poäng, får de göra det på andra sidan. Det var små detaljer som avgjorde till slut, sa Anton Saks som var delvis center under korgen mot sitt gamla lag.

– Trenden uppåt, steg för steg, vi börjar komma på plats mer och mer. När nye Jeril taylor kommer har vi en pusselbit till att spela med. Vi är ett helt nytt lag, det är klart att det inte klaffar direkt. Vi kommer så klart kommer vi ha mer att hämta ju mer samspelta vi blir, medans andra lag som värvat tillbaka är inne i samma system, konstaterade Saks.

Inte bara det kan utveckla laget. Mikko Riipinens snabba basket gynnas av en större rotation. Unge Lucas Lindh fick ta emot publikens jubel när han utmanade tunge Brice Massamba, stal bollar tog ett par returer och ordnade fem poäng. En prestation som visar att det finns kapacitet utanför startspelarna.

– Tufft med förlust. Vi spelade bra och var med länge. Men vi är ett ungt lag. Det är bara gå in och kämpa, inte göra för svåra saker och gå in på returer och stoppa i enkla bollar.

Hur svår var Brice att överlista?

– han är tung, det gäller att stå emot. Han hade inte så mycket på mig idag. Det var nog min bästa match hittills i alla fall. Det är bara att gå in och köra, sa Lucas.

Det blir en annorlunda basket, vad tycker du om det?

– Det kändes som att vi fick med publiken.  Det blir lite annan basket, dunkar och lite mer fartfylld basket. Jag tycker vi gjorde det bra idag men det var bara små detaljer som avgjorde, sa den unge millenniespelaren.

Tim Schüberg.
Tim Schüberg.
Dolphins–BC Luleå 85–91

(22–25, 25–15, 19–30, 19–21)  

Dolphins: LaDarien Griffin 21, Tyre Gathright 20, Tim Schüberg 13, Hampus Åhlin 9, Anton Saks 8, Alan Zekovic 5, Lucas Lindh 5, Anes Zekovic 4. Luleå: Brandon Rozzell 30, Denzel Andersson 22, Quinton Upshur 21, Brice Massamba 6, Axel Nordström 5, Pelle Larsson 4, Tim Kearney 3. 
Returer: 35–33, Fouls: 24–22, Tappade bollar: 13–13, Stulna bollar: 6–9, Publik: 1261.

Karta: Stadium arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!