Firade 125 år med stora framtidsfrågan fortfarande oklar

125 år, men fortfarande ovisst om hur framtiden ska bli. "Oavsett vad som ska hända med vår plats så vill vi fortsätta", säger ordföranden Anna Bredström.

Norrköpings Fältrittklubb firade 125 år i helgen men framtiden på den plats där klubben och ridskolan funnits sedan 40-talet är fortfarande oviss.

Norrköpings Fältrittklubb firade 125 år i helgen men framtiden på den plats där klubben och ridskolan funnits sedan 40-talet är fortfarande oviss.

Foto: Privat/Montage

Ridsport2024-10-08 06:00

Norrköpings Fältrittklubb är en av Sveriges äldsta ridklubbar. Klubben har också ända sedan 40-talet varit en samlande plats med sin centralt belägna plats i stan. Samtidigt har området varit föremål för diskussioner en längre tid, något som NT har berättat om flera gånger förut.

Den nya brandstationen tog en del av hagmarken för klubben. Och det finns sedan en tid tillbaka en översiktsplan för området med eventuellt byggande av bostäder. Vilket skulle kunna göra en flytt nödvändig.

Frågan ligger hos samhällsplaneringskontoret på Norrköpings kommun men ordföranden i nämnden, Tomas Tekmen (KD), säger att det i nuläget inte har kommit så mycket längre än så.

– I närtid så kommer det inte att ske någon förändring för ridverksamheten där den ligger i dag. Det finns ett pågående arbete med en ny översiktsplan och där förslaget medger blandad bebyggelse. Men skulle det beslutas någon gång i framtiden om bebyggelse på marken så kommer kommunen att hitta en lämplig lösning för hästverksamheten, konstaterar han. 

Norrköpings Fältrittklubb har kontinuerliga möten med kommunen om framtiden. Dels för egen del, men det finns också en diskussion i gång vad gäller samtliga ridklubbar i stan om hur man bäst skapar förutsättningar för samtliga.

– Ridklubbarna med ridskoleverksamhet har under året varit inbjudna till två dialogmöten kring ridsporten i Norrköping. Vad jag förstår har alla sina utmaningar. Vi gillar att vara en liten och familjär ridskola som det är lätt att komma till. Men det har sina utmaningar, att den nya brandstationen har tillkommit har gjort att vi har behövt se över hur vi fortfarande ska kunna hålla en god hästvälfärd som är viktigt för oss, säger Anna Bredström som sedan senaste årsmötet är klubbens ordförande.

Även internt är framtidsdiskussionen levande. Men Anna Bredström beskriver en förening där det finns mycket optimism trots ovissheten inför framtiden. 

– Oavsett vad som ska hända med vår plats vill vi fortsätta. Om vi ska flytta måste vi finnas på ett sådant ställe att det finns bra kommunikationsmedel. Det är viktigt för oss att vara tillgängliga. Allra helst vill vi vara kvar och där vill vi ha en dialog med kommunen. Samtidigt är vi tacksamma mot Hyresbostäder där vi får rida i Ljuraparken som en del i deras trygghetssatsning. 

Ni får inte någon känsla alls från kommunen vad som kan tänkas hända i framtiden?

– Dialogen är bra. Men vi skulle till exempel vilja modernisera vår anläggning som är från 40-talet och är dåligt anpassad för personer med funktionsvariationer. Men för att kunna göra sådana satsningar behöver vi någon form av garanti att få vara kvar. 

Den gångna helgen firade Norrköpings Fältrittklubb sitt 125-årsjubileum.

– Vi hade en jättefin familjedag. Det var spännande att träffa tidigare NFK:are, vi lär oss mycket om vår historia det här året och vi är ju en anrik gammal klubb, säger Anna Bredström om NFK som i dag räknar med att man har runt 180 medlemmar som kontinuerligt rider i verksamheten. 

– Vi har pensionärsridning och de rider och gör fika till barnen. Och vi har en öppen fritidsverksamhet alla dagar. Man kan komma och vara hos oss även om man inte rider. Det är viktigt för oss när vi ligger där vi ligger. Sverige har den här unika delen med ridskolor och musikskolor och det är det som gör att man också skapar en bra elit. För att kunna få spetsen behöver man ha tillgänglighet och bredd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!