Malin och Helena om Asker: "Det funkade inte"

Gösta Asker tvingas lämna förbundskaptensjobbet för hopplandslaget.- Det funkade inte och då gjorde man något åt det, säger Malin Baryard-Johnsson.

Foto:

Ridsport, Norrköping2010-07-22 00:00

Sju och en halv månad. Mer tid än så fick inte Gösta Asker, som ersatte tidigare förbundskaptenen Maria Gretzer i våras. Han avslutar sitt uppdrag efter nationshoppningen i Superligan i Dublin den 5-8 augusti.

- Skälet är samarbetsproblem och att Asker inte planerat säsongen på ett bra sätt. Vårt beslut är taget tillsammans med ryttarna, säger förbundets sportchef Wiveka Lundh till tidningen Ridsport.

Malin Baryard-Johnsson har inte haft några problem själv, men är inte överraskad över beslutet.

- Jag har hört rykten om att folk inte har varit nöjda och då känns det väl ändå bättre att man rensar rent så att det inte blir till något större problem. Att man tar tag i det i tid. Nu kommer Hans (Horn) göra VM själv och det kommer att gå alldeles utmärkt, han vet vad som ska göras och är väldigt viktig för oss ryttare.

Inga protester
Rikstränaren Hans Horn tar över rollen som ledare, eller förbundskapten om man så vill, över VM i Kentucky senare i år och det är han som kommer att sköta uttagningarna.

Att byta kapten så tätt inpå ett mästerskap är inget som stör Baryard-Johnsson.

- Frågan har ställts till oss ryttare innan och tydligen så har ingen tyckt att det skulle vara något problem att Gösta försvinner. Hade någon protesterat högt hade det kanske inte hänt, men jag tror nog att de flesta känner som jag. För oss ryttare kommer Hans Horn få en ännu viktigare roll på VM.

Mest kontakt med Hans
Hur har du själv upplevt tiden med Gösta Asker?

- Jag har inte haft några problem med Gösta, det har funkat på tävling, men den viktigaste personen har varit Hans Horn. På plats på tävling har jag haft med honom att göra. Det har inte varit några problem, men återigen har det varit Hans som haft den absolut viktigaste rollen ändå, även på tävling.

"Rätt att man gör så"
Två förbundskaptensbyten under en och samma säsong är knappast något som går han i hand med förbundets vision om långsiktighet.

- Nej, men antagligen har man märkt att det här inte kommer att funka och då är det bättre att göra något åt det i tid, så att det inte blir schismer eller så. Det funkade inte och då gjorde man något åt det och det är väl helt rätt att man gör så, säger hon.

Helena Lundbäck trivdes med Gösta Asker.

- Vår relation fungerade jättebra. Jag trivdes jättebra med Gösta, han var enkel och okomplicerad.

Hon tycker inte heller att den hastiga förändringen i ledningen strider mot de långsiktiga planerna.

- Jag kan förstå att man kan tycka det, det är bra om man kan jobba långsiktigt, men man måste acceptera att man måste kunna gå vidare om det inte funkar som det ska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!