Premier League-proffset på hembesök

Ken Sema kan summera sin första säsong i världens bästa fotbollsliga. "Jag har gjort mig ett namn i alla fall", säger han.

23 maj 2019 14:30

Nej, mannen med nummer 13 på IFK-overallen var inget potentiellt nyförvärv.

Däremot ett välkänt ansikte på Östgötaporten som passade på att hålla fotbollsformen igång.

– Jag känner mig väldigt välkommen här. Det här är min hemmaplan. Jag spelade ändå här från 12 till 20 års ålder. Det är åtta år, konstaterar Ken Sema och ser ut över arenan efter träningspasset.

Han fick inte något A-lagskontrakt med IFK men det gick bra ändå. Han plockades upp av Tor-Arne Fredheim när han tränade Ljungskile i superettan och gick vidare till Östersund och var med på deras galna framgångsresa som gav eko i hela Europa.

I juli förra året skrev han på ett femårskontrakt med Londonlaget Watford i Premier League.

– Det är häftigt. Det är en dröm jag har haft sedan jag var liten. Nu när jag har fyllt 25 har jag nått dit. Det har varit en lång, rolig och spännande resa, säger han.

Och annorlunda.

– Ja. Det finns många ord att beskriva det på, haha.

Efter träningen satt Ken kvar länge på planen och berättade om sitt nya liv för David Mitov Nilsson, Filip Dagerstål, Julius Lindgren och Stefan Hellberg.

Han kom tillbaka till Norrköping i måndags och hann lagom för att se IFK vinna mot Sundsvall där brorsan Maic spelar.

– Det var en bra match och Maic var bra också. Det var kul att se honom spela live, det var länge sedan, säger Ken.

Hur ser sommaren ut i övrigt för dig?

– Nu är det ju semester och det är skönt att komma hem och hälsa på morsan och farsan. I helgen ska jag åka till Frankrike när min kompis Isaac Thelin ska gifta sig. Det är kul, han och jag spelade ju tillsammans här också förut. I juli börjar vi träningen med Watford igen med ett tio dagar långt läger i Österrike. Sen är det ju landslagsuttagning också, man får väl se om man kommer med där.

Har du kontakt med Janne Andersson och landslagsledningen?

– Ja, en del, säger Ken som står noterad för sex A-landskamper men föll bort inför VM i Ryssland förra sommaren.

Det blev ett långt år med Watford. Elfteplatsen i ligan kröntes med lördagens final i FA-cupen mot Manchester City. Ken Sema blev dock inte uttagen i finaltruppen och 6–0 till mästarlaget City är svårt att snacka bort.

– Jag fick veta dagen innan att jag inte skulle vara med. Det är klart att det var lite tungt men det var ändå häftigt att få uppleva Wembley. Sen blev det lite för stora siffror. Vi hade ett friläge som vi missade och sen gjorde de mål i anfallet efter, konstaterar Ken.

Ligan då? Hur summerar du det första året?

– Jag hade inga förhoppningar när jag åkte dit, jag ville bara visa upp mig. Jag skulle ta allt som jag fick. Det blev tio matcher från start, 20 totalt, och jag fick göra mål också. Det blev okej även om man alltid vill spela mer. Jag har gjort mig ett namn i alla fall.

Det är hygglig konkurrens också.

– Väldigt tuff konkurrens. Men det har utvecklat mig mycket. Det var ett bra steg att ta.

Och nu har du något att bygga på inför nästa år.

– Så är det. Det är bara att åka tillbaka och jobba på.

Ken Semas första möte med Watford förra sommaren gav i alla fall intryck direkt. Han dominerade på fystesterna och blev kallad maskin.

– Haha. Det där blev kanske större än vad det var men det stämmer. Vi fick göra allt möjligt och jag var i topp i allt. Då fick jag respekt. Det var kul att komma från lilla Sverige och kunna visa upp sig. Det blev en boost för egot och självförtroendet, säger han.

En säsong i världens bästa fotbollsliga har gett tusen intryck.

– Att spela mot Hazard i Chelsea var helt otroligt. Vilken spelare. Eller Liverpool, där i princip hela laget har kvalitet.

Du var med mot dem på Anfield?

– Ja. En häftig arena. Den atmosfären är nog den bästa i hela ligan.

Hur är det på era hemmamatcher då?

– Det är bra tryck. Det är en kompakt arena och vi har oftast fullt, 24 000 åskådare.

Vad säger du om att det är fyra engelska lag i Europacup-finalerna?

– Det är häftigt för England och det är mycket snack om att ligan är bäst i världen. För mig personligen betyder det väl inte så mycket, mer än att man spelar i världens bästa liga då, konstaterar Ken Sema med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh