För drygt två år sedan lämnade Fredrik Jensen klubbdirektörs- och vd-posten i Hästen. Under Jensens fyra år gick Hästen efter 18 år upp i allsvenskan igen, och överraskade stort när man som nykomling gick till SHL-kval. Niklas Czarnecki var då tränare, men efter säsongen lämnade han uppdraget för att istället bli sportchef i Hästen.

– Det skulle varit bra om han var kvar minst ett år till, men det är lätt att vara efterklok, säger Jensen om att Czarnecki lämnade.

När insåg du att det var ett felbeslut?
Artikelbild

Mikael Johansson var assisterande tränare under Czarnecki, och tog över som huvudtränare när Czarnecki blev sportchef. Pär Hellenberg kom in som assisterande till Johansson.

– Det är väl något man kommit på med facit i hand. Han är den överlägset bästa tränaren Hästen haft de senaste tio åren.

När vi är inne på felbeslut – är det något annat felbeslut du insett i efterhand?

– Haha, givetvis har man tagit massor felbeslut, man tar väl 100 beslut om dagen. Generellt är väl 10 procent av dem fel, men jag kan inte komma på något på rak arm.

Jensen har lämnat hockeyn, men följer fortfarande Hästen. Den här säsongen har han sett 15-20 matcher.

Artikelbild

– Jag upplever att spelarmaterialet är ganska okej, långt mycket bättre än poängskörden. De saknar en målskytt, Palmberg har de inte lyckats ersätta. Det han gjorde för Hästen har man inte hittat någon som klarar av att göra.

Han har identifierat ett Hästen utan tydlig spelidé.

– Det märks i stressiga perioder i matcher, att det är lite hönsgård och det är typiskt för ett lag utan tydlig spelidé. Så ser jag det utifrån.

Jensen har inte så stor koll på division 1, men förutspår att Hästen får svårt motstånd.

– Kristianstad satsar år efter år och lär ha ett bra lag med division 1-mått mätt. Hudiksvall också. Boden har Petter Nilsson som tränare, och det är alltid tufft att möta Boden i Boden. Lång resa och ett tufft lag.

Hästen har efter en svag säsong varit klart för kvalspel ett bra tag. En fördel, enlig Jensen.

– De har haft gott om tid att ställa in sig mentalt. Det är ju snarare ett mentalt spel än vem som är bäst på isen.

Tränare Leif Strömberg har ersatts med Sune Bergman, som nu ska rädda laget i allsvenskan.

– Jag har aldrig haft honom som tränare eller varit nära honom, men vad jag förstår är han rak och tydlig. Det kan behövas när man kommer in med kort varsel och ska styra upp skutan. Det är klart att Hästen behövde göra någonting när det var så skralt med poäng i grundserien. Det var nog nästan bäst att ta in någon ny, nästan vem som helst egentligen.

Vad skulle det betyda att åka ner?

– Det är ett nålsöga att ta sig upp. Rent ekonomiskt tror jag inte det är några större problem – det kostar mycket mindre att ha en division 1-klubb än en allsvensk. Det vore inte bra för hockeyintresset i stan eller rent sportsligt, då ska det göras en satsning och man ska vara offensiv på sponsormarknaden och försöka sälja in någonting. Det är en lång resa upp, det var ju 18 års ökenvandring sist.

Klarar sig Hästen?

– Hjärtat och hjärnan tror det. Hästen och Almtuna klarar det.