Snårigt kval på Gotland för TV-pucklaget

Föräldrar, agenter, media ökar haussen kring klassikern. "Tidigare hade en del haft TV-pucken som slutmål i karriären. Då har det blivit fel", säger Peder Tornéus.

Östergötland 4 september 2019 13:00

Klassikern TV-pucken består. På torsdag styr Östergötland mot Gotland för att kvala till slutspelet där åtta lag gör upp om segern. Men då ska först det lilla distriktet bli ett av de två bästa lagen i gruppen med Blekinge, Stockholm Nord, Skåne, Gotland och Uppland.

– När Stockholm tar ut sin målvakt har de 90. När vi tar ut hela vår trupp har vi 70 att välja på, säger Peder Tornéus vars lag lyckats bra sportsligt de sista åren i TV-pucken.

När andra idrottsförbund tonar ned elit, och lägerverksamhet inför landslag, väljer ishockeyn att behålla formen men ändra innehållet.

– Jag har varit med så pass länge att den här diskussionen har vi haft. Talangscouter, föräldrar, gymnasieval. Ungdomarna blev stressade. Vi har tonat ned det där. Det här är bara en vecka av din hockeykarriär, det finns exempel på många bra spelare som inte tagits ut men som lyckats. Frågan är mer hur spelarna ska utvecklas för nästa steg, säger Peder.

Linköpings HC är dominanten i distriktet. Urvalet blir därefter, trots att det jobbas på en spridning. 20 av 23 spelare har lejonet på sin klubbtröja. Lagkapten William Lagerqvist samt backen Olle Lockerud, är endast två av fem spelare som har andra moderklubbar. 

– Det är alltid kul att bli uttagen till sådana här saker. Men det är inget som karriären avgörs på, säger lagkapten William som flyttade från Mjölby HC i fjol till LHC.

Distriktslaget är mer ett klubblag. En sportslig bonuseffekt?

– Alla känner varandra och vet ur man är som personer. Det är en fördel för oss, säger Olle som själv startade i Skärblacka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa