Läkare, elitidrottare och diabetiker: "Vill bevisa för mig själv"

Orienteraren Emma Bjessmo har tävlat i såväl VM som EM. Sedan lite mer än ett år tillbaka är den främsta tävlingen mot henne själv och sin diabetes. "Det är klart att jag i början var ganska rädd", säger hon.

Emma Bjessmo utanför huvudentrén på Vrinnevisjukhuset. Där jobbar hon som läkare.

Emma Bjessmo utanför huvudentrén på Vrinnevisjukhuset. Där jobbar hon som läkare.

Foto: Filip Barkman

Orientering2024-08-14 08:00

Nyheten i korthet

  • Emma Bjessmo, en läkare och elitidrottare i orientering, kämpar med att balansera sin sjukdom, typ 1-diabetes, med sin idrottskarriär.
  • Hon har vunnit student-VM, deltagit i EM och VM och vunnit medaljer i SM, men sedan hon diagnosticerades med diabetes har hennes inställning till idrotten ändrats.
  • Trots utmaningarna med sjukdomen lyckades hon vinna Lidingöloppet i Funäsdalen 2024 och komma på tionde plats i orienterings-EM i Italien.

Stockholmsfödda Emma Bjessmo har sedan tre år bott i Norrköping. Hon jobbar på Vrinnevisjukhuset som läkare men hon är också elitidrottare där hon främst tävlar inom orientering. Hon har vunnit student-VM och medaljer i SM, deltagit i flera världscuper, EM och VM. Under de senaste åren har hon kombinerat idrotten med läkarstudier och jobb. 

– Det har gått bra men också varit tufft och krävt disciplin. Periodvis har det varit lite väl mycket och det hade inte gått att leva så långsiktigt, säger Emma Bjessmo.

undefined
"Vi har inom orientering en väldig gemenskap och det är en härlig folkgrupp. Är grundincitatementet att tjäna mycket pengar då hade man inte valt den vägen från början, det är något annat som är den stora drivkraften", säger hon.

Den 17 augusti startar EM i orientering. Emma blev inte uttagen till den svenska truppen.

– Jag blev inte förvånad då jag haft en tuff vår och sommar där jag inte presterat på ett sätt som gör att jag förtjänar en plats. Samtidigt är det såklart tråkigt då jag vet att jag kan vara där och vill vara där. 

Om det förut handlade mer om medaljer har hon sedan mars 2023 haft en annan inställning till idrotten. Det var nämligen i mars som hon diagnostiserades med diabetes typ 1.

– Precis som alla som får diagnoser är första känslan att man blir rädd. Jag som läkare vet en del om sjukdomen. Det är såklart positivt men i början var det tufft då min bild präglats av dem jag träffat inom vården och på akuten. Det är klart att jag i början var ganska rädd för vad det skulle innebära för mig och hur begränsad jag skulle bli av det. 

Hur mycket av känslorna var kopplade till idrotten?

– Troligtvis den tyngsta känslan. Ovissheten om hur allt skulle bli. Det är som att plötsligt bli främmande i sin egen kropp. Jag jobbar fortfarande med de tankarna att förstå mig själv och min kropp. Jag har förstått att jag nog aldrig kommer göra det till fullo. 

En månad efter beskedet om att hon fått diabetes så tävlade hon. Hon ville se vad kroppen gick för. Hon medger att det var tufft och svårt.

– Jag klarade att ta mig runt banorna och kände att varje lopp var en seger. 

undefined
På Instagram delar Emma med sig om sin diabetes och hur det är att leva med den. "Det är viktigt att visa upp. Framför allt hoppas jag kunna visa och vara en förebild att inte begränsa sig själv utan istället våga testa och hitta vägar. Man kan leva det liv man vill leva även om det kan vara svårt och krävas mycket för att första hur. Man ska inte begränsa sig själv i onödan."

Hon hittade under hösten 2023 det hon själv beskriver som nycklar till sina egna lås och blev uttagen till orienterings-EM i Italien som belöning. Där kom hon på en tiondeplats.

Framgång kom även under sommaren 2024 då hon vann Lidingöloppet i Funäsfjällen där 500 tävlade. Det var inte i orientering utan 30 kilometers terränglöpning.

– Jättekul, det är alltid kul att vinna (skratt). 

– Det var egentligen inte ett lopp som jag tränat för eller siktat mot. Jag har aldrig sprungit ett längre löplopp eller tävlat med min insulinpump tidigare. Det är en stor utmaning med längre lopp och diabetes typ 1 då man måste kunna fylla på med socker utan att få högt blodsocker under för lång tid. Du måste också kunna ta insulin utan att få lågt blodsocker. Väldigt komplext men absolut inte omöjligt. Mitt mål var att ta mig runt men att vinna var jättehäftigt.

undefined
"För mig har det svåraste varit att vara spontan vilket jag som individ är. Ska man göra en fysisk aktivitet är det jätteberoende på vad och när jag åt senast. Hur mycket insulin jag har i kroppen just nu och om jag kan göra passet överhuvudtaget. Förut kunde jag göra det mer på uppstuds", säger Emma Bjessmo.

De senaste månaderna har det varit svårare att få helhetspusslet att stämma. Det märkte Emma om inte annat under O-ringen.

Vad var det som inte fungerade?

– Allt. Det fanns ingen energi i tanken och inte i huvudet heller. Jag kände under den veckan att jag inte var på en plats där jag mådde bra. 

Vad är dina framtida mål med idrotten?

– När jag fick min diabetes blev det på ett sätt såklart en motgång men också en utmaning och utmaningar har alltid drivit mig. Jag vill nog mest bevisa för mig själv och även vara en inspiration för andra. Man ska inte begränsa sina målsättningar bara för att man har diabetes. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!