– Löparna har förberett sig väldigt bra. Igår hade vi väl 20 000 som sprang omkring här och vi i sjukvårdsstugan hade mindre än ett halvdussin som var inne för värmerelaterade åkommor igår. Om de var med förra året i Örnsköldsvik så har nog de flesta lärt sig, då var det ännu varmare, säger Magnus Oweling, läkare på O-Ringen.
För Magnus och resten av sjukvårdsteamet är det istället andra problem som är mer förekommande.
– Det absolut vanigaste är småskador som rivsår, fotledsstukningar och så vidare. Röntgenapparaten vi har är får också användas när vi kollar stukningar. Igår gjorde vi 32 röntgenkollar på totalt 130 patienter, fortsätter Oweling som menar att det är intensiva dagar även om det inte kommit in några jätteallvarliga skador.
– Det har endast varit tre ambulansärenden och endast en som åkte med blåljus så löparna verkar anpassa sig och springa smart.
Till skillnad från andra löptävlingar så sker O-Ringen mitt ute i en ofta ganska bökig terräng, således har O-Ringen ambulerande sjukvårdsstationer både i skogen och ute i målområdet.
– I terrängen har vi frivilliga sjukvårdsorganisationer som kan arbeta från sjukstationerna ute i skogen. Det finns även ett par sådana bland klubbarnas tält som kan ta hand om skadade löpare.
Men i att hantera värmen som löpare finns bara ett nyckelknep.
– Drick mycket. Före, under och efter. Spring absolut inte förbi någon vätskekontroll, avslutar Oweling.