IFK-fantasten startade egen statistiksida

Hjärtat klappar för IFK - och siffror. "Jag har känt mig så jävla ensam", säger Magnus Cadelin om varför han startade Statson.se.

Magnus Cadelin har startat en egen statistiksida.

Magnus Cadelin har startat en egen statistiksida.

Foto: Privat

Norrköpings kommun2019-08-28 16:05

Alltid en laddad åsikt nära. Ständigt uppkopplad. Aldrig rädd för debatt. Magnus Cadelin hörs och märks och driver numer även Statson.se. 

– Jag har under en tid tyckt att det inom svensk fotboll tittas alldeleles för lite på avgörande statistik och parametrar. Så jag har dragit igång ett eget litet projekt i ämnet, förklarar Cadelin.

Inbördes möten mellan T7-lagen (topp sju). Vilket allsvenskt lag  får ut mest offensiv från sina defensiva spelare?

Cadelin älskar att grotta ned sig, jämföra och sammanställa.

IFK-supportern dissekerar den allsvenska fotbollen på ett sätt som han själv saknat.

– Egentligen har jag stört ihjäl mig på Hasse Backe och Alec Axén i ett och ett halvt år. Ända sen jag såg att de körde xG-grejer baserat på en enskild match och satt och sa: "Det laget är bra.  "Det laget är dåligt" baserat på hur mång skott de sköt i en enskild match. Har tänkt på det där sen dess, fortsätter Cadelin.

Som hittat inspiration i ishockeyn. 

– Jag har läst in mig på hockeyns alla avancerade statistikformer sen omkring 2013 och fascinerats över hur mycket dummare det ser ut på fotbollsfronten. Och nu i sommar kröp det i skinnet på mig. Jag vill nyansera bilden lite och vara en lite annan röst, än den som ekar från TV-rutan till alla poddar. Jag saknar öppen statistik av annat slag än mål, assist och gula kort och vill försöka bidra med siffror man kanske inte tänker på i vanliga fall.

Responsen har varit bra. Det finns en plats att diskutera statistik. Cadelin är mån om att det ska vara tillgängligt för alla.

– Allt annat är inlåst bakom svindyra tjänster från företag som någonstans driver agenda. Så, va fan vill jag få fram.? Jag vet inte. Jag vill ge en annan bild än den ständigt rapade i CMore, Sportbladet och Getingen, där alla säger exakt samma sak och validerar varandra. Därav "statistik du inte tänkt på". För det är sånt jag tänkt på och jag har känt mig så jävla ensam i det, haha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!