Hyran skulle chockhöjas – nu flyttar klubben in i nya lokaler

Hyran skulle nästan tredubblas. Något boxningsklubben Akilles inte mäktade med.
Men ett nytt stöd öppnade dörrarna till nyrenoverade träningslokaler.
– Jag blir helt varm i hjärtat av det här, säger socialminister Jakob Forssmed (KD), som besökte klubben i onsdags.

Den nya lokalen på Lindövägen ger klubben en yta på 350 kvadratmeter att träna på.

Den nya lokalen på Lindövägen ger klubben en yta på 350 kvadratmeter att träna på.

Foto: Saga Helin

Norrköping2024-11-08 15:00

I april kom beskedet att regeringen avsätter 100 miljoner kronor till Riksidrottsförbundet för nya eller renoverade idrottsanläggningar. Ett beslut som kom att bli en räddning för NBK Akilles, som satt fast i en ofta översvämningsdrabbad och allt dyrare källarlokal. Klubben stod inför hyreshöjningar på 175 procent.

– Det hade aldrig gått, så det är verkligen tack vare stödet som det här har varit möjligt, berättar tränaren Maria Törnqvist.

Sedan augusti tränar de i nya lokaler på Lindövägen, någonting som gett positivt genomslag.

– Vi har fått fler medlemmar, vilket känns jättekul. Och de medlemmar som följde med från förra lokalen uppskattar den nya supermycket, säger hon.

På onsdagen besökte socialminister Jakob Forssmed klubben för att se vad stödet gått till.

– Det är otroligt. Jag blir helt varm i hjärtat av det här. Det är fantastisk att människor får ökade chanser att träna, umgås och hitta gemenskap med varandra på det här sättet. Att ha fått vara med och bidra lite till detta känns fantastiskt.

undefined
Socialministern blev positivt överraskad av den nya boxningslokalen.

Hur säkerställer ni att dessa medel hamnar där det behövs mest?

– De som har störst behov får mer på sina kort. Sen behöver vi tyvärr bygga in ganska mycket kontrollfunktioner. Det önskar man att man slapp, men det är sånt som behövs för att det inte ska bli fusk.

Hur långt räcker 100 miljoner i praktiken?

– Det är klart att den stora delen kommer fortfarande kommunerna få stå för. Det är ett kommunalt ansvar i grunden med anläggningar men sen hoppas jag att staten ska kunna spela en större roll. Inte minst för att sprida goda exempel.

undefined
NBK Akilles hade tidigare deras träningspass i en källarlokal i Marielund, där de flera gånger drabbades av översvämningar.

Att föreningar som Akilles rustas upp är en del av att förbereda för att kunna ta emot fler barn och unga. En förhoppning Jakob Forssmed hoppas att en annan satsning ska bidra till. Nästa år kommer nämligen alla barn mellan 8 och 16 år kunna ta del av ett fritidskort.

– Det är ett digitalt kort som laddas med 500 kronor per år för de flesta, men 2 000 kronor för de som finns i ekonomisk utsatthet. Tanken är att det inte ska konkurrera med matkassen eller elräkningen, som vi vet är orsak till att många slutar med idrotten eller inte börjar alls.

Varför är det viktigt?

– Många barn och unga rör sig för lite och saknar gemenskaper. Särskilt de som behöver det som mest.

Stödet från regeringen

Sveriges Riksidrottsförbund och Svenskt Friluftsliv tilldelas 100 miljoner kronor respektive 10 miljoner kronor för att genomföra insatser som bland annat handlar om att stärka, tillgängliggöra och öka kännedomen om verksamheter för barn och unga i kommuner över hela landet med en stor andel barn i ekonomiskt svaga hushåll, rekrytera och utbilda ledare samt att öka möjligheterna för barn och unga med funktionsnedsättningar att hitta till och delta i fritidsaktiviteter.

Regeringen avsätter ytterligare 100 miljoner kronor till Sveriges Riksidrottsförbund för anläggningar och idrottsmiljöer. Syftet är att stödja ökad tillgång till anläggningar och idrottsmiljöer för att på så sätt främja barns och ungas delaktighet i fritidsaktiviteter.

Källa: Regeringskansliet

Karta: NBK Akilles
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!