Här är NT:s nya fotbollsreporter: "Älskar allsvenskan"

Här är NT-sportens nyförvärv: flerfaldigt Guldskölden-nominerade Eric Persson, 29. "Det spritter inom mig. Jag är otroligt förväntansfull", säger han.

Eric Persson ger en intervju i Discoverys sändning under en match mellan Helsingborg och Landskrona 2023.

Eric Persson ger en intervju i Discoverys sändning under en match mellan Helsingborg och Landskrona 2023.

Foto: Christoffer Borg Mattisson

Norrköping2024-02-28 17:00

NT förstärker sportredaktionen och fotbollsbevakningen med 29-årige Eric Persson, som kommer från Helsingborgs Dagblad där han bevakat Helsingborgs IF och Landskrona Bois.

– Jag är oerhört glad och stolt över att Eric väljer att fortsätta sin karriär hos oss. Med sin profil passar han perfekt in i den satsning vi vill göra på fördjupande och berättande sportjournalistik. Eric är en berättare av rang, och i mina ögon får vi in en av Sveriges bästa fotbollsjournalister, säger NT:s sportchef Jacob Sjölin.

Eric Persson börjar på NT 1 juni, samma dag som IFK Norrköpings herrar spelar den sista matchen före EM-uppehållet.

– Vi kan göra något väldigt bra tillsammans. Jag känner ett mod, en nyfikenhet och en lust att hitta på något nytt. NT har ett nytänk som tilltalar mig. Och att ta upp bopålarna och flytta till en helt ny region, en helt ny stad, tillsammans med min kärlek Linn är också väldigt häftigt. Vi ser fram emot det väldigt mycket, säger han själv.

Vilken journalistik vill du stå för?

– Jag vill bli förknippad med reportage som känns när folk läser dem. Jag försöker gå så djupt det bara går med personporträtt. Jag brukar säga att jag vill lära känna människan bakom spelaren. Samtidigt har jag en nördig fotbollssida. Jag är väldigt intresserad av det som händer på planen och gör vad jag kan för att bidra med analyser. När Christoffer Nyman nätar vill jag inte bara konstatera att bollen gick i mål, utan försöka förstå bakgrunden och de mönster som föranledde det.

undefined
"Jag försöker gå så djupt det bara går med personporträtt. Jag brukar säga att jag vill lära känna människan bakom spelaren", berättar Eric Persson, som här intervjuar Eskilsminnes André Reinholdsson.

Fotbollen har varit den röda tråden för Eric Persson. Både i yrkeslivet och under uppväxten.

Även om de egna drömmarna om ett proffsliv sprack redan i tonåren.

– Min moderklubb är Ängelholms FF. När jag var 16 höll jag inte måttet och platsade inte i deras elitsatsande lag. Jag blev ungdomstränare och tänkte, lite lagom naivt, att jag skulle bli Sveriges nästa förbundskapten. Det dröjde inte lång tid innan jag tog mina första journalistiska steg när jag började skriva för SvenskaFans, på Ängelholms sida, 2011. Och i stället för förbundskapten tänkte jag att jag skulle bli Sveriges bästa fotbollsjournalist. Den resan har jag inte slutat med. Men fotbollsskorna är väldigt, väldigt dammiga, säger han.

Tre gånger om har Eric Persson nominerats som årets lokala sportjournalist på Guldskölden, SvenskaFans pris för svensk sportjournalistik. På årets gala 4 mars kan han dessutom vinna pris i kategorin årets sportjobb, för sitt reportage om ALS-sjuke fotbollsspelaren Jesper Björkman

– Det är viktigt för mig. De två senaste åren har jag hittat mig själv som journalist och hittat min spets. Parallellt med det har jag fått de här nomineringarna, då blir det en bekräftelse på att jag hittat rätt väg och att folk ser det. Det är ett konkret bevis på att det jag gjort gått igenom ett brus.

undefined
Eric Persson är ny sportreporter på NT. Han kommer närmast från Helsingborgs Dagblad.

Hur ser du nu på att bevaka allsvenskan igen?

– Allsvenskan är världens bästa serie. Utan tvekan. Jag älskar allsvenskan. Jag älskar den mer och mer för varje år som går. Att få jobba med den igen ska bli otroligt kul.

Hur kommer det märkas att du börjar?

– Att läsarna ska få många aha-upplevelser. Mitt mål är att bidra till att vi kan komma ännu närmare, ännu djupare, både vad gäller människoöden och vad som händer i katakomberna. Jag ska komma in med ett jäkla driv, vara så initierad det bara går och försöka gå utanför boxen. Jag ser fram emot att vi kommer ha en härlig lagkänsla på redaktionen.

NT-sportens nyförvärv

Namn: Eric Persson.

Ålder: Fyller 30 år 29 mars.

Aktuell: Flyttar till Norrköping med sambon Linn och börjar på NT-sporten 1 juni.

Tidigare i karriären: SvenskaFans, NSD, Alltid Fullsatt, Sportbladet och Helsingborgs Dagblad.

Kuriosa: Tre gånger om nominerad till årets lokala sportjournalist i Guldskölden. I år kan han även vinna pris för årets sportjobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!