Norrköping får stor SM-tävling

Skogslottens RF jubilerar med att arrangera SM på F 13 Bråvalla. "Vi tog ned Ridsportförbundet och kommunen och de tyckte det var fantastiskt".

18 september 2018 11:02

Bråvalla festivalen dog ut efter sexövergrepp, ansträngd ekonomi och av konkurrensskäl. Sedan dess har Bråvallafältet mest stått tomt, övergivet och livlöst.

Om två år kan landningsbanorna få nytt liv då föreningen Skogslotten firar 20-årsjubileum, genom att arrangera SM i hoppning för seniorer, juniorer och young riders.

Svenska ridsportförbundet och Upplev Norrköping var med när arrangemangsplanerna presenterades – och nappade direkt.

Skogslotten fick dessutom ett extra år på sig för arrangemanget.

– Egentligen får man som arrangör bara ett år på sig för att ordna ett SM.

– Förbundet lovade nästan på stående fot att det skulle bli av. Idag kom det formella beslutet att vi får SM 2020. Då kommer Bråvalla flygflottilj att bli Bråvalla hästfestival. Vi kommer bygga tävlingsbanorna på rad längs med asfalten, och läktarna i gräset längs med sidorna. Vi hoppas kunna göra massor av sidoarrangemang, berättar Stefan Jonsson på stall Skogslotten.

Kommande SM 2019 gick till Eskilstuna. Utomhus-SM ligger vecka 30, två veckor efter Falsterbo och de tävlingarna hoppas man ska locka de stora namnen.

Hittills har den egna tävlingen Majpokalen varit det största arrangemanget för klubben, sett till antalet starter. Men inte på den här nivån.

– Största någonsin. Ytorna är så stora att det egentligen inte finns några begränsningar ute på Bråvalla. Det känns jättespännande, säger Stefan om arrangemanget med de naturliga hagarna och uppställningsytorna runtomkring.

Idag är Skogslotten, som startade med en hästhage och ett inköpt ridhus från västsverige vid millennieskiftet, en av landets större klubbar med sina 750 medlemmar.

Planer finns att flytta klubben från sin nuvarande plats, men det ligger bortom 2020.

– Tills dess kanske en detaljplan kan vara antagen, men en flytt ligger längre bort än så. Någonstans runt 2022 eller 2025, gissar Stefan.

SM-tävlingarna 2020 kommer också innehålla SM inverkan för ponnyryttare och SM för children, barn, mellan 12 och 15 år på ridhäst.

– Det är en form av stilbedömning, som läggs på tid och hinder vid hoppningarna för de yngre ryttarna. Det handlar om sits och ridningens inverkan under tävlandet. För att kvala till SM måste du göra SM-inverkan. Det är för ponnyryttare mellan 10 till 20 år, berättar Anita Jonsson, stall Skogslotten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!