Från Örnsköldsvik till Norrköping.

Från kommundirektören Magnus Haglund till kommunalrådet Reidar Svedahl.

Med en nästan magisk, smått andlös, utsikt från hoppbackarna och Varvsberget tog världens största orienteringsäventyr ett steg närmare sommaren 2019 i Norrköping, när en värdstad lämnade över till en annan... En liten staty Knallen, som Borås instiftade och skickade vidare 2015, är symbolen och bilden av ett intensivt och spännande år tills O-ringens stora folkfest landar i Norrköping.

Artikelbild

| Hela världens Bamse var populär i tältet för O-ringen Kolmården 2019 vid O-ringentorget i skuggan av Fjällräven Center.

– Vi har en riktigt stor, men härlig utmaning framför oss, säger Reidar Svedahl.

– Det här är det största arrangemanget vi haft i Norrköping – på fler än ett sätt. Det handlar om så mycket människor under en sån pass lång tid på flera olika platser med tävlingar i Finspång och Norrköping. Vi har en del att göra under det närmaste året. Vi måste få med oss hela Norrköping och våra grannkommuner för att skapa den bästa folkfesten.

Magnus Nilsson, vd för Upplev Norrköping, ser redan en rekordsommar framför sig 2019.

– Norrköping ligger väldigt bra till. Det är lätt att ta sig hit och många minns än i dag vilken fantastiskt centralort vi hade på Himmelstalund 1987. Vi ska slå rekordet.

Artikelbild

| "Knallen och värdskapet är ert nu", säger kommundirektören Magnus Haglund och lämnade över festen till Norrköping och kommunalrådet Reidar Svedahl.

Rekord?

– Sälen hade 24 313 startande för tio år sedan, men vårt mål är 25 000, kanske 26 000, och vi ska nå dit. Det finns inget annat, säger han.

Artikelbild

| Norrköpings egen världsmästare, Jerker Lysell, är på väg tillbaka från operation och tar sikte på nästa års O-ringen.

Med Bamse, som ett givet dragplåster på O-ringentorget i skuggan av Modos egen arena, Fjällräven Center, har det varit mycket folk i vita tältet med den rosa känslan och inbjudande O-ringen Kolmården 2019.

– Det finns redan ett stort intresse för oss. Det är min spontana känsla, säger Tomas Öberg, som är generalsekreterare för O-ringen Kolmården.

Med en viss baksmälla av den lyckade SM-veckan 2016 och en förlorad Bråvallafestival kommer O-ringen mycket lägligt för att skapa nytt liv och självförtroende i Norrköping.

– Det är en gigantiskt händelse med ett klassiskt idrottsevenmang för oss alla här i Norrköping, menar Magnus Nilsson.

– Vi har suverän chans att visa upp våra städer och sätta både Norrköping och Finspång på kartan, säger Christina Leinonen och Kirsi Aronsson, som satt med i O-ringens egen radio i början av veckan och blickade framåt mot 2019.

En avgörande nyckeln till rekordsommaren är att hitta tillräckligt med boenden.

– Vi har 15 föreningar som lägger ner 80 000 timmar ideellt för att få ihop det här arrangemanget, men vi kan inte lösa boendefrågan själva utan behöver hjälp av många som kanske kan tänka sig att hyra ut ett boende till en orienteringsfamilj nästa sommar, säger Tomas Öberg.

Norrköpings egen världsmästare, Jerker Lysell, som tävlar för Rehns BK i Bollnäs, tränar sig sakta, men säkert tillbaka efter en operation tidigare i år och kan inte tävla än på ett tag, men är på plats i Örnsköldsvik. Han är också ett affischnamn och omslagspojke för 2019.

– O-ringen har liksom alltid varit en del av ens liv. Det är verkligen en vecka man absolut inte vill missa. Jag vill verkligen vara med och springa nästa år. Det är målet, säger Jerker.

Många av världens främsta orienterare, bland annat den svenska världsstjärnan Tove Alexandersson, är inte med i Örnsköldsvik. Årets upplaga ligger för nära VM, som inleds i Lettland nästa fredag.

– Nästa år är det nästan tre veckor mellan O-ringen och VM i Norge. Det talar för fler stjärnor i Norrköping, tror Jerker Lysell.

Just stjärnornas dragningskraft är en krydda i folkfesten

– Vi ser gärna att de är med förstås. Det fungerade inte i år, men kanske 2019. Vi får se. Vi kommer prata om de möjligheterna senare, säger förbundsbasen Inge Blomberg.

Vad betyder O-ringen för orienteringen?

– Allt, svarar Inge innan frågan ens landat på bordet.

– Därför är det viktigt att vi aldrig sitter nöjda med det vi har utan hela tiden försöker utveckla den. Vi måste kunna möta framtidens krav från våra orienterare.

De våldsamma skogsbränderna, som skakat stora delar av Sverige den senaste veckan, skapade viss oro också i arrangörsstaden Örnsköldsvik under de första dagarna. Det brann kraftigt i Brattsjö, drygt sex mil nordväst, men man lyckades få kontroll på branden.

– Vi vaknade upp till rök- och brandlukt i helgen och fick också en del oroliga samtal, men det var ingen fara för oss eller för några av våra etapper. Vi har kunnat följa programmet. Nu känns det bara bra. Vi ska ta hem den här veckan innan Norrköping får ta över, säger generalsekreteraren Clas Engström.

Norrköping är nästa kontroll på världens största karta.