Mitov om att skiljas från IFK efter 22 år

David Mitov Nilsson lämnade IFK Norrköping efter 22 år. När Sporten pratar med honom är han på plats i Sundsvall. Nu kommer han följa IFK som supporter, men Mitov hade velat lämna klubben tidigare. "Det var vissa saker som jag kände att de kunde hanterat bättre, just för min personliga del", säger målvakten.

9 augusti 2019 19:00

LÄS MER: "Det har varit en dröm att få spela för IFK Norrköpings A-lag."

Han följde 1–1–matchen mot Hapoel Beer Sheva från Sundsvall. Veckan innan blev det klart att David Mitov Nilsson lämnar moderklubben IFK Norrköping för GIF Sundsvall.

– Det känns oerhört konstigt att lämna klubben, man kan den innan och utantill liksom. Jag har varit där så länge och sett spelare komma och gå. Samtidigt är det en rolig utmaning att få testa på något nytt och växa som fotbollspelare och människa.

Det bästa minnet är, inte så oväntat, guldet 2015.

– Att få ta det med moderklubben efter att man fått harva i superettan och ta sig upp i allsvenskan och bygga ett lag där och sen vara med hela vägen. Det är väldigt tveksamt att något kommer slå det.

Hur kommer du följa IFK nu?

– Jag kommer följa dem så mycket jag kan, det är inget att hymla om. Såklart så kommer vi (Sundsvall) kanske spela samtidigt som Norrköping, men de dagar jag kan så kommer jag absolut se matcherna.

Var det ett svårt beslut att lämna IFK?

– På ett sätt, rent fotbollsmässigt var det inte så svårt, för jag kände att jag måste få spela matcher. Jag måste få utvecklas om jag vill fortsätta spela fotboll i min karriär. Då kan jag inte sitta på bänken för länge, utan jag måste spela matcher, säger Mitov och fortsätter:

– Men när det väl föll på plats, när det verkligen var ett faktum. Att lämna tryggheten, fansen och laget. Man hade familj nära, allt var bra, så det var svårt.

Det är en omställning att byta klubb, även att flytta från hemstaden för första gången.

– Det blir nya rutiner när man ska gå och handla eller vad som helst, det är en ny stad liksom och jag har aldrig gjort det här förut, så det ska bli spännande att se vad det har att erbjuda.

Hans IFK-år har präglats av många och långa skadeuppehåll. Och de senaste två säsongerna har Isak Pettersson blivit en svårslagen förstemålvakt.

I och med bristen på speltid har han själv uttryckt en vilja att få lämna klubben.

Hur tycker du att IFK skött det?

– Det har varit lite till och från hur de agerat, det är klart att klubben agerat utifrån sitt bästa, medan vissa gånger har det kanske inte varit för mitt bästa. Men på ett sätt får man respektera det, att klubben kan inte bara kasta bort mig hur som helst. Samtidigt var det vissa saker som jag kände att de kunde hanterat bättre, just för min personliga del. Men nu är jag här och kommer få spela matcher, så det är väl inte mycket mer att säga om det.

Vad var du inte nöjd med?

– Det var vissa alternativ, även tidigare som hade funkat bättre för mig än hur saker blev nu. Med speltid och så där. Men man ska inte älta det, nu är det som det är. Nu är jag här och kommer få spela, så det känns jättebra.

Blir du förstamålvakt i Sundsvall?

– Det är inget som är uttalat så, utan det är fortfarande en konkurrenssituation, men de (Sundsvall) verkade ändå ganska öppna med att vilja ha mig och på det sättet kändes det jättebra. Då hoppas jag att jag kommer få spela direkt från början, säger han.

Och debuten kan komma direkt, på lördagen väntar ett möte med Östersund. Då hoppas Mitov på att få vakta målet.

– Jag laddar för det mentalt, sen får jag se vad Joel (Cedergren) väljer att göra. Det är hans beslut och det är inget som vi sagt direkt hur det kommer vara. Utan det får vi se.

Det blir ett miljöombyte, Sundsvall ligger sist i tabellen, medan IFK varit ett topplag de senaste åren.

– Jag tänker inte på det så mycket, jag kommer bara försöka bidra med så mycket som möjligt. Även i Norrköping, när vi spelade 2014 så låg vi ganska pyrt till, så det är inget nytt för mig att vara i en svår situation. Vi kommer jobba en match i taget, sen får vi se hur långt det räcker, men jag tycker att Sundsvall har mer kvalité än vad tabelläget visar, säger han.

Kontraktet med Sundsvall sträcker sig säsongen ut. Efter det vet han inte vad som väntar.

– Just nu fokuserar jag på tiden här i Sundsvall, sen får vi se vad som händer i januari.

Den 5 oktober får han välkomna de gamla lagkamraterna i IFK till Sundsvall. Då ställs lagen mot varandra.

– Det kommer kännas väldigt konstigt, samtidigt bara roligt att få möta sitt gamla lag. Sen kommer det kännas oerhört konstigt att Norrköping står på andra sidan.

Blir man extra taggad på att slå sitt gamla lag?

– Jag hoppas verkligen att vi slår IFK, nu när man representerar Sundsvall vill man vinna alla matcher. På planen kommer IFK vara min motståndare, men sen kommer det bara vara gött och vänskap igen. Jag antar att vi i Sundsvall fortfarande kommer behöva trepoängare, det tycker jag att IFK får bjussa på, säger David Mitov Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Holmqvist