Det har varit långa och många diskussioner med utgång från Ola Lundbergs serieutredning. I januari hade han en presentation inför hela hockey-Sverige och sedan dess har förslaget varit på agendan.

– Alla har tyckt att det varit jättebra då SHL öppnas upp och vill vara med och samarbeta samt hjälpa till med att utveckla hockeyn i Sverige, säger Östergötlands hockeyförbunds ordförande Hans Lorentzson.

Förslaget röstades igenom med en stor majoritet på Svenska ishockeyförbundets förbundsmöte under lördagen. Tidigare har röster höjts från både hockeyallsvenskan och hockeyettan för att rösta ned förslaget, men SHL tillsammans med distrikten har backat det.

– Det har varit väldigt positiva reaktioner på förslaget men mot slutet har VD:n för hockeyallsvenskan och VD:n för hockeyettan protesterat med offentliga brev. De ville få alla distrikten att ändra sig. Men alla hade redan bestämt sig. Det var dock ett distrikt som röstade nej och det var Sörmland. Men alla andra distrikt, svenska hockeyförbundet och SHL är enade om det här, säger Lorentzson.

I Östergötlands finns det inga division 1-lag just nu och därför påverkas bara LHC och Vita Hästen direkt av beslutet.

– Vi har haft ett informationsmöte om det här i distriktet tillsammans med Roger Ekström hos LHC. Vi samlade alla ordföranden i början av februari och presenterade det här för alla. Men det stora i det här är egentligen att det har varit snack om att SHL vill stänga ligan. Nu har man istället gått samman och visar på att man tillsammans vill bygga upp hockeyn i Sverige.

Beslutet innebär att det blir en direkt upp- och nedflyttning av ett lag mellan serierna på herrsidan på förbundsnivå. Ett lag kommer att avancerar till SHL och Hockeyallsvenskan varje år, och som en följd åker ett lag direkt ur från samma serier. Men hur det kommer gå tillväga bestämmer klubbarna tillsammans i respektive serier och förbund själva.

– Hur upp- och nedflyttningen kommer ske bestäms när man sätter seriebestämmelserna. Hur man spelar sig upp till platserna och hur man spelar sig ner vet vi inte än, säger Lorentzson.