Kusu och Sverige missar Elite Round

Det positiva: Manasse Kusu startade alla tre kvalmatcher för Sverige. Det negativa: Blågult missade att ta en plats i Elite Round.

Manasse Kusu spelade på nytt från start - men förlusten mot Ukraina kostar Sverige avancemang i EM-kvalet.

Fotboll2019-11-19 15:32

Poäng hade räckt för att skicka Sveriges P18-landslag till nästa fas i EM-kvalet.

Det blev – noll. Ukraina vann med 2–1 på Gavlevallen.

Gästernas tidiga ledningsmål efter fyra minuter satte Sverige i en jobbig sits som inte blev bättre när Danylo Sikan satte sitt och Ukrainas andra två minuter innan halvtidsvilan.

Sverige inledde en forcering för att ta sig tillbaka i matchen och fick snabbt kontakt med Jack Lahnes reducering.

Det blev en stökig avslutning på matchen med två ukrainska utvisningar på stopptid men Sverige mäktade aldrig med att att peta in en kvitteringsboll.

Sammandraget som var över tre matcher gav en av varje för Sverige. 4–0-seger mot Estland. Kryss (2–2 mot Slovenien) och så förlusten mot Ukraina som vinner gruppen.

Sverige slutar trea efter Slovenien.

De två främsta i gruppen går vidare till Elite Round våren 2020. Slutspelet avgörs i juli 2020 på Nordirland och det kvalificerar även till VM 2021.

Mansse Kusu startade samtliga tre kvalmatcher för Sverige på det centrala mittfältet. IFK Norrköpings talang som hann med att debutera i allsvenskan under säsongen får nu semester men hade självklart helst velat göra det med en säkrad plats till Elite Round.

De platserna tas i stället av Ukraina och Slovenien.

Isak Bergmann Jóhannesson spelade hela matchen för Islands U19-lag som EM-kvalade med framgång mot Albanien. Island vann med 4–2 och är tvåa i gruppen, på sex inspelade poäng. Belgien har full pott efter tre matcher.