Kolla: Här är IFK:s mäktiga superstatistik

Här är superfacit mot Häcken. Åtta raka segrar behöver bli nio när IFK Norrköping jagar upprättelse. "Vi ska inte fundera så mycket, ett jäkla ös framåt", säger Alexander Fransson.

5 juli 2019 16:30

Kolla faktarutan nedan.

Snacka om att IFK Norrköping trivs mot Häcken.

När Simon Skrabb stänkte in segermålet i den laddade slutomgången i höstas så var det IFK Norrköpings åttonde raka trepoängare mot laget från Hisingen.

LÄS MER: "Så hanteras känsliga IFK-situationen"

Lägg dessutom till målskillnaden 19–6 så är det nära till hands att stämpla Häcken som "favoritmotståndaren nummer ett".

Alexander Fransson har inte koll på siffrorna men sitter på en förklaring till att det studsar "Pekings" väg mot den allsvenska tabellfyran.

– En stor del är väl att Häcken är offensiva och vill framåt. De öppnar upp sig och det passar oss. Det har flutit på och vi har fått in ett extramål. Det brukar vara jämna matcher, säger IFK-kaptenen.

Som vet vad han vill se efter förlusten och den svaga IFK-insatsen mot Sirius.

– Vi måste spela smartare och komma till avslut snabbare. Det känns som vi plåttrar för mycket med bollen många gånger. Ett snabbare anfallsspel och mer kompakt försvarsspel. Det är egentligen det. Vi ska inte fundera så mycket, ett jäkla ös framåt. Utnyttja våra styrkor, komma runt på kanterna och skicka in bollar. Då uppstår chanser, fortsätter Fransson.

Satt Sirius-matchen i?

– Jag är fortfarande besviken över den matchen. Den var absolut inte okej, det har varit tjurigt och besviket som det ska vara men det kommer nya matcher. Jobbigt att göra en plumpmatch när vi vann mot AIK, men nu är det upp på hästen igen, menar Fransson.

Som leder IFK Norrköping in i en svettig julimånad.

LÄS MER: "Det var en kass IFK-kväll"

Sex matcher på 22 dagar i allsvenskan och Europa League-kvalet kan bli ännu mer om IFK tar sig vidare mot St Patrick´s Athletic.

– Kul. Jag spelar hellre matcher än håller på och tränar i veckorna. Jag är van vid att spela mycket matcher från tiden i Basel. Det är vad som kommer upp i huvudet nu och en erfarenhet jag ska använda.

Det är ett år sedan Alexander Fransson vände hem till Norrköping igen efter sejouren i Schweiz där han spelade får både Basel och lånades ut till Lausanne.

Inför den här säsongen utsågs han till lagkapten – och upplever en allt mer tilltagen konkurrenssituation på det centrala mittfältet.

Simon Thern, Gudmundur Thórarinsson och Lars Krogh Gerson slåss med "Alle" om två platser.

– Som det ska vara. Lars har gjort det bra på alla positioner han spelat på. Det känns som "Gudi" lyft sig ännu mer där inne och Thern är Thern. Det känns som alla kan gå in och spela.

Ingen som tjurar ihop om det inte blir så?

– Det tror jag inte. Alla vill spela men det är ingen som kommer visa att de är tjuriga så pass tydligt.

När Martin Strömbergsson blåser av matchen på söndag kan IFK stå på samma poäng som Häcken (24) eller i värsta fall ha sex poäng upp till laget från Hisingen och ett ännu större gap till topptrion.

Jens Gustafsson gav laget träningsledigt på fredagen.

Alexander Jakobsen och Pontus Almqvist är inte aktuella för spel. Lars Krogh Gerson är tillbaka efter avstängning.

– Häcken har bra spelare, inte minst Paulinho som vann skytteligan förra året och Jeremejeff (Alexander) som är bra i år med. Två spelare som vi måste ha ett extra öga på, varnar Alexander Fransson.

Om det räcker för att förlänga den mäktiga sviten mot Häcken återstår att se.

Sviten mot Häcken

2015

30 april: Häcken-IFK Norrköping 0–2. Mål: Emir Kujovic, Rawez Lawan.

4 oktober: IFK Norrköping-Häcken 3–1. Mål: Emir Kujovic 2, Alhaji Kamara.

2016

9 april: Häcken-IFK Norrköping 1–2. Mål: Christoffer Nyman, Sebastian Andersson.

10 augusti: IFK Norrköping-Häcken 3–1. Mål: Christoffer Nyman, Sebastian Andersson, David Moberg Karlsson.

2017

23 april: Häcken-IFK Norrköping 1–2. Mål: Jón Gudni Fjóluson, Sebastian Andersson.

19 september: IFK Norrköping-Häcken 4–1. Mål: Kalle Holmberg 2, David Moberg Karlsson, Andreas Johansson.

2018

15 juli: IFK Norrköping-Häcken 2–1. Mål: Simon Thern, Andreas Johansson.

10 november: Häcken-IFK Norrköping0–1. Mål: Simon Skrabb.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung