Klirr i kassan för "DMK:s" moderklubb

IFK Norrköping drar in nya miljoner till klubbkassan i och med försäljningen av David Moberg Karlsson. Men även "DMK:s" tidigare klubbar kan räkna med klirr.

11 december 2018 18:24

I måndags blev den landslagsmeriterade 24-åringen klar för Sparta Prag efter veckor av spekulationer. Enligt tjeckisk media hamnar övergångssumman på cirka 12,5 miljoner kronor, en summa som kan öka om svensken etablerar sig i klubben. Uppgifter säger att det i slutändan kan bli så mycket som upp till 20 miljoner kronor för den avige spelaren.

LÄS MER:"Anfallaren lämnar IFK"

I Sverige följdes övergången med stort intresse bland Davids klubbar i ungdomsåren. Det handlar om lilla västgötska Björsäters IF och IFK Mariestad, som nu kan räkna med att få pengar enligt den så kallade solidaritetsersättningen.

LÄS MER:"Varit en fantastisk tid"

Enligt fotbollförbundet är ersättningen fem procent av övergångssumman, en siffra som ska fördelas mellan de föreningar spelaren tillhörde i ungdomsåren (upp till 23 år). Björsäter, där Moberg Karlsson inledde sin karriär, kan få cirka 50 000 kronor av övergångssumman och IFK Mariestad ungefär det dubbla, 100 000 kronor. Välkomna slantar för lagen.

– Vi gläds både för David och för egen del. Det är väldigt roligt och en sporre för våra ungdomar att det går att starta sin karriär här, säger Björsäters ordförande Bengt Ericsson till Mariestads-Tidningen.

IFK Mariestads YessinGhaddab håller med:

– Sedan är det en fjäder i hatten för IFK:s del att man kan gå via en liten förening som vår och nå så långt med spel utomlands och i landslaget, säger IFK-basen till samma tidning.

Även IFK Göteborg kan räkna med ersättning för Moberg Karlsson som tillhörde "Blåvitt" i junioråldern.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pär Andersson

Ämnen du kan följa