Så ska Lindberg nå VM-framgång

Ett par dagars omställning – nu kliver Joakim Lindberg och Emil Svensson in till VM-allvaret. "Jag kommer satsa allt", säger Lindberg från kinesiska Shaoxing.

Finspång KK:s VM-bidrag i Kina: Joakim Lindberg.

Finspång KK:s VM-bidrag i Kina: Joakim Lindberg.

Foto: Ester Ayedi.

Kanot2019-10-16 15:07

Joakim Lindberg och Emil Svensson har varit på plats i Shaoxing i ett par dagar nu.

Under torsdagen börjar allvaret i Kina. 

Joakim Lindberg, Finspångs Kanotklubb, och Bråvikens Emil Svensson testas mot världens bästa.

– Vi har kommit in i dygnsrytmen och vant oss lite mer vid det fuktiga klimatet, hälsar Lindberg.

26-åringen som är i sitt livs form och toppar världsrankningen på K1 5 000 meter inleder VM med shorttrack över 3,6 kilometers paddling med två lyft.

– I år är första gången den är med på VM så det ska bli spännande. Alla de bästa i världen är på plats så kommer bli otroligt inspirerande och roligt att tävla här nu, säger Lindberg.

Formen är god, liksom självförtroendet så det finns fina förutsättningar att kunna nå bra resultat i Shaoxings vatten.

– Det ska bli roligt att se hur jag hävdar mig bland marathoneliten nu efter en säsong med mer fokus på sprinttävlingar. Jag blev femma på EM i marathon i år, men nu är det såklart tuffare här med alla nationer på plats, fortsätter Lindberg.

Målsättning?

– Jag har som mål att komma härifrån med en topp-sexplacering, då kommer jag vara väldigt nöjd.VM är alltid speciellt och det är den tävling alla satsar på och är i bäst form till, så nu får vi svaren på vem som är bäst, svarar FKK-kanotisten. 

Det kommer att bli ett test i den 30-gradiga värmen. 

– Värmen är jobbig men det är inte så farligt varmt, men väldigt fuktigt men jag kommer satsa allt och försöka vara med i tätstriden så länge jag kan i alla loppen.

Nycklar? 

– På den korta distansen i morgon (torsdag) att hela tiden vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Då kan det räcka väldigt långt. Det blir oerhört mycket strul och krascher i alla vändningar samt lyft när alla är så jämna. På den långa distansen (30 kilometer) på lördag så kommer det handla om att hålla hela distansen, jag brukar ha problem med kramp andra halvan och då är loppet kört för min del.

Här har Lindberg lagt upp en ny strategi för att orka hela vägen.

–  En ny plan med vätska och salter som jag hoppas ska hjälpa mig.

På söndag, på världsmästerskapets sista dag, sätter sig Joakim Lindberg och Emil Svensson i K2-kanoten över 30 kilometer.

– Vi siktar på en topp åtta-placering och hoppas precis som i K1:an att kunna vara med i täten och fightas, säger Lindberg.

Joakim Lindberg och Emil Svensson.
Joakim Lindberg och Emil Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!