Nu är Lindberg bäst i världen

Världens bästa kanotist bor kvar hemma och jagar sponsorer själv – men gnäller aldrig. "Det är sjukt stort", säger Joakim Lindberg.

Etta i världen. Finspångs kanotist har ett riktigt bra år.

Etta i världen. Finspångs kanotist har ett riktigt bra år.

Foto: Privat

Kanot2019-09-19 18:30

Senaste världsrankingen är inte bara en smekning för Joakim Lindbergs ögon. Fysfenomenet som byter kanoten mot skidorna på vintern är just nu världens bästa på K1 5 000 meter. En skaplig boost med maraton-VM  i Kina en knapp månad bort.

– Jag var trea på båda världscuperna och fyra på VM (5 000 meter). Då blev snittpoängen väldigt hög, plus att jag var den enda i toppen som inte bröt eller diskades. Då tjänar man ju poäng, säger 26-åringen som inte hymlar med att det fyller på självförtroendet att se sitt eget namn toppa världsrankingen. 

– För mig är det sjukt stort. Jag har aldrig varit i närheten av det här.  Tidigare hade jag en sjätteplats som bäst från en sprinttävling på en världscup. Nu hade jag två medaljer från i år och att vara fyra på VM; det är jättestort för mig. Det har gått väldigt, väldigt bra i år, fortsätter Lindberg.

Du har aldrig varit bättre?

– Absolut så är det. Framför allt på 5 000 meter. Den distansen passar mig väldigt bra och är den som fungerar bäst för mig just nu i alla fall. 

Joakim Lindberg använder inte ordet "genombrott" när han pratar om framgångarna men han tävlar med en annan känsla som kommer med att det gått allt bättre. 

– Jag har mer tro. Innan var jag nöjd när jag låg tia. Nu vill jag hela tiden framåt. Jag har en annan tro på min kapacitet och har tappat lite i respekt. Tidigare har man sett: ”Där framme har inte jag att göra” men nu hamnade jag där tre gånger, då är det ingen tillfällighet. En gång kan man få till ett bra lopp och undvika alla krascher men tre gånger är det att det gått bra. 

Tävlingssäsongen som redan inneburit EM i Frankrike, VM i ungerska Szeged och världscupsammandrag i olika vatten i Europa fortsätter närmast med maraton-VM i Kina.

Lindberg åker tillsammans med Bråvikens Emil Svensson. Först för K1 över 30 kilometer och dagen efter väntar K2-loppet med Svensson.

– Det är inte en målsättning men med en förhoppning om att vara med och slåss om medaljer. Jag var femma på EM i Frankrike. Det var det bästa jag gjort på maratondistansen. Det kommer inte vara extremt varmt, men varmare än vad det är här nu. Det blir ovant, såklart. Sedan är det en stor tidsomställning.  Gäller se till att vara i fas med allting när allting drar igång. 

Lindberg som satsar fullt ut på kanotkarriären jobbar inget vid sidan av. Han har valt att bo kvar hemma och jagar själv samarbetspartners för att kunna hålla heltidssatsningen vid liv.

– Att bo hemma håller ned utgifterna men jag är inte hemma så mycket. Det finns ingen möjlighet att ha en lägenhet som står tom åtta månader. Privata sponsorer och företag är schyssta och hjälper till och stöttar. Det är inga jättestora sponsoravtal men när resultaten kommer blir det lättare och lättare.

Du jagar själv?

– Ja. Känner du till någon som vill hjälpa kan du väl säga till. 

På vintern byter Joakim Lindberg sport och underlag - något som han tror gynnar.
På vintern byter Joakim Lindberg sport och underlag - något som han tror gynnar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!