"Vi ledande spelare måste upp lite"

Noll mål mot Västerås och bara två poäng på de fyra senaste matcherna. Vita Hästen har det jobbigt för tillfället.

Joakim Hälleström var bäste hemmaspelare men inte heller lyckades överlista Jesper Myrenberg i bortakassen.

Joakim Hälleström var bäste hemmaspelare men inte heller lyckades överlista Jesper Myrenberg i bortakassen.

Foto: Magnus Andersson

Ishockey2019-10-23 22:23

14.26 in i andra perioden dundrade Jimmie Jansson in 1–0 till Västerås. Det räckte för tre poäng för gästerna. Fler mål blev det nämligen inte i Himmelstalundshallen på onsdagskvällen.

Det trots att hemmalaget emellanåt tryckte på och testade Jesper Myrenberg mellan stolparna. 

– Vi hade våra lägen i främst första perioden, men vi satte inte dit den, och sen även i tredje men man måste göra mål för att kunna vinna. Men så är det ibland. Samtidigt var Västerås väldigt täta i mitten, det får vi inte ta bort från dem. De höll oss på utsidan och vi tog skotten utifrån. Vi skulle gått mer mot mål, slänga in puckarna och spela på returen, istället för att hitta nåt pass, sa István Bartalis utanför Hästens omklädningsrum.

29-åringen hade själv flera bra lägen, men det sista lilla saknades från den ungerske landslagsmannen den här gången. I slutet, när Hästen hade en man mer i nästan fyra minuter, hade han läge på läge, men skotten antingen täcktes eller räddades.

– Vi skulle bara fortsätta lägga pucken på mål, och jag tycker vi skapade en hel del bra chanser men den ville inte in, sa han.

Hästen är inne i en tung period och faller sakta mot allsvenskans botten. På de fyra senaste omgångarna har det endast blivit två poäng.

Bartalis hittade snabbt svaret på varför:

– Vi gör för lite mål. Matchbilden ser bra ut och vi har våra lägen. Det är en tight liga så det är bara att fortsätta och förhoppningsvis vänder det, men jag själv och vi ledande spelare måste upp lite. De femmorna måste höja sig och hitta det där goet liksom. Jag har en bit kvar till formen, har varit både skadad och sjuk och tycker jag kan mycket mycket mer. 

Efter tio minuter fick Arvid Degerstedt en jättechans att ge Hästen ledningen, men friläget från mittzonen missades. Lite typiskt för hela matchen.

En stolpträff och ett fint läge för Filip Cruseman hanns också med innan den första perioden var över. 

I andra blev det lite mer Västerås, och där kom alltså även segermålet.

Vita Hästens tränare Tony Zabel hade samma analys som Bartalis efter det målsnåla mötet.

– Vi gör inga mål, har två frilägen i första perioden men sen blir de fler i situationerna hela tiden. Farten fanns, men vi var inte tillräckligt hotfulla in på mål. De hade samtidigt ett läge på hela matchen och det bjöd vi på. Det var en sån match. Vi hade fler lägen men gjorde inte målen. En tät match men vi tvingades ta tag i det eftersom vi låg under. Det tycker jag vi måste göra bättre, sa Zabel.

Ni har haft problem med målskyttet en tid nu!

– Det beror på hur man ser det, vi gjorde tre mål förra matchen. För mig räcker det om vi vinner med 1–0, men det är inget som jag ser som ett problem. Vi behöver jobba på att bli starkare och ta mer insida på motståndarna för att göra fler mål, sa tränaren.

Mer Hästen: juniorlandslagsbacken Adam Ginning – högaktuell för en plats i svenska JVM-laget i vinter och högt draftad av Philadelphia Flyers för ett par år sen – lånas ut av Linköpings HC till Vita Hästen. 20-årige Linköpingskillen har gjort ett mål på nio matcher för LHC i höst, och kommer enligt säkra källor till Corren att lånas ut tillsvidare för att få mer speltid och en större roll.

Vita Hästens tränare Tony Zabel ville inte kommentera uppgifterna vid 22-tiden på onsdagskvällen, men det ska vara så gott som klart. Klubbarna är överens om den ovanliga och möjligen något känsliga övergången.

Trots rent friläge missade Arvid Degerstedt.
Trots rent friläge missade Arvid Degerstedt.
Matchfakta

Vita Hästen–Västerås 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)  

Andra perioden: 0–1 (14.26) Jimmie Jansson (Jerome Gauthier Leduc, William Wikman). Skott: 24–17 (10–6, 5–9, 9–2). Utvisningar, Hästen: 1x2 min; Västerås: 3x2. Domare: Johan Magnusson, Tranås, och André Hiljanen, Växjö. Publik: 2 016.

Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!