Siri om hockeyn: "Fastnade direkt"

Vita Hästen vill utveckla och satsa på flickhockey igen. Siri Haag, 10, spelar redan för klubben. "Man blir så glad när man kommer hit", säger hon.

Siri Haag har spelat ishockey i tre år och är ensam tjej i sitt lag. Hon fastnade för sporten direkt när hon testade.

Siri Haag har spelat ishockey i tre år och är ensam tjej i sitt lag. Hon fastnade för sporten direkt när hon testade.

Foto: Christer Gustafson

Ishockey2019-12-19 07:00

2013 lade klubben ner sitt damlag, men den här hösten har Vita Hästen flaggat för att man vill starta upp en satsning på flickor igen. Målet är att få till en jämställd verksamhet och i första läget få fler unga tjejer att börja spela. Man har anordnat prova-på-dagar bland annat. 

Siri Haag har redan fastnat för sporten innan dess. Hon spelar med killarna i klubbens Team 09 och trivs utmärkt.

– Jag har spelat i ungefär tre säsonger. Det började med att pappa (Jonas) gjorde det och sedan ville jag också prova. Då gjorde jag det och fastnade direkt, säger Siri när Sporten besöker en träning i Stallet.

Det är närmare ett 50-tal i truppen och många ute på isen när tränarna, bland annat A-lagets Marcus Eriksson, leder passet. Siri Haag är ensam tjej i gänget.

När hon beskriver vad hon tycker om sporten hon älskar är det inget snack om att hon trivs.

– Jag gillar jättemycket att åka skridskor och att försvara. Men nu har jag börjat tycka att det är kul att skjuta också. Jag har börjat bli lite mer forward fast jag är back egentligen, säger Siri Haag en knapp halvtimme innan träningspasset ska börja.

– Man blir alltid så glad när man kommer hit.

Brukar du göra mål också?

– Nej, men jag skyddar så att det inte blir mål helst. Men jag har gjort många assister.

Vad har du för framtida mål då?

– Jag ska spela i NHL, säger Siri bestämt.

Är det tråkigt att inga fler tjejer spelar i laget?

– Det är jättekul att spela med killarna för de är jättesnälla mot mig. Jag har frågat alla tjejer i klassen men de tycker att det är för hårt.

Det var i oktober som Vita Hästen gick ut med att man vill återuppta sin satsning på flickhockeyn. Förra spelaren Cornelia Gillberg, som tillhört både Vita Hästen och Linköpings HC som spelare, är en av ambassadörerna för projektet.

Siri Haag skulle gärna se fler tjejer i klubben och hoppas att det kommer.

– Det skulle vara jättekul om det blev ett tjejlag men jag skulle nog ändå vilja vara kvar här för jag älskar mitt lag. Kanske spela i båda i så fall, det skulle vara jättekul.

Vid nyår får Siri Haag ytterligare en belöning för sitt hockeyslit. Då ska hon åka med östgötalaget till Ljungby för att träna och spela ett par matcher.

– Det är första året för mig, men jag tror att de andra har kört några gånger. Det känns jättekul, jag blev jätteglad när jag fick kallelsen, säger Siri. 

Karta: Stallets ishall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!