Så ska Vita Hästen bli vinnare igen

Det är de små detaljerna som ska göra Vita Hästen till vinnare igen. "Försvaraspelet högre upp i planen. Det är där det landar", säger coachen Tony Zabel.

Tony Zabel.

Tony Zabel.

Foto: Christer Gustafson

Ishockey2019-10-29 21:00

Det är friskt och skadefritt i Himmelstalundshallen för tillfället. Sånär som på en spelare tränade alla under tisdagen.

Undantaget: Jakob Spångberg.

– Han fick en smäll mot huvudet senast och är borta ett tag, säger Tony Zabel som däremot räknar med en comeback mot Tingsryd på onsdagen.

Patrick Blomberg är redo för spel igen och kommer finnas med på isen efter att ha missat samtliga allsvenska matcher hittills på grund av hjärnskakningen i genrepet.

– Blomberg kommer köra imorgon (onsdag). Vi har 15 friska forwards och åtta backar så det är tuff konkurrens.

Hur ser ni på Filip Cruseman nu när Blomberg är hel igen?

– Vi har pratat om att förlänga hans kontrakt ytterligare ett tag. Vi avvaktar någon vecka till men jobbar på det, svarar Tony Zabel om truppsituationen nu när de flesta är spelbara.

Vita Hästen har haft en tuff period resultatmässigt. Senaste bortasvängen innebar tuffa strafförluster mot både Almtuna och Timrå trots bitvis helt okej insatser.

Laget har fått det att lossna lite offensivt, men då släppt in fler mål istället.

– Det handlar fortfarande om samma saker, hur vi släpper in målen. Det ser likadant ut. Vi har lite att jobba på när det gäller de bitarna. Det handlar om beslutstagandet på isen hela tiden. Vi har tittat lite på video idag och det handlar inte om det som händer runt målet utan det sker mycket tidigare. Saker jag inte vill gå in på, men det är hur vi försvarar oss när vi inte har pucken.

Ni har analyserat vad det beror på?

– Ja, det syns tydligt. Sedan kan det vara någon enskild händelse också, någon ramlar eller att det blir en retur som inte går att försvara sig mot. Men vi kan hantera det mycket, mycket tidigare. Försvaraspelet högre upp i planen. Det är där det landar.

Hittills har Vita Hästens lagledning förändrat ganska mycket i formationerna från match till match. 

Vad har varit orsaken till det?

– Man spelar med de man tycker ska vara på isen. Vi har haft skador och småskavanker och då behöver man inte använda de killarna. Sedan tycker jag att vi har haft två "linor" som har fungerat ett ganska långt tag, men vi har inte fått ordning på de andra två femmorna. Så vi har testat runt litegrann, det stämmer. Om det är rätt eller fel, det vet man aldrig. Men jag tycker att vi fick ganska bra svar i helgen när vi gjorde lite förändringar, svarar Zabel och fortsätter:

– Sedan väntar vi på att några ska ta kliv. Några etablerade som jag tycker måste göra det lite bättre och några av de yngre som måste vara påkopplade i varje match och inte bara varannan.

Samtidigt tycker Tony Zabel att det finns många positiva bitar att ta med sig från de senaste matcherna.

– Vi ser gärna ut som i helgen men att vi striktar upp det lite, säger han. 

Ni vill gärna ha en trea hemma efter att bara ha tagit två på sju hemmamatcher så här långt?

– Vi behöver poäng för att ta placeringar, men vi blandar fortfarande lite i det vi gör på isen. Vi kan spela jämnt med alla lagen men det är något som gör att det ska tippa över till vinster. Det sitter i hur gedigna vi är i våra hockeybeslut. Att vi spelar bra och gör massa mål nu är ju kul men det är lik förbannat förluster. Det är inga stora grejer men det är grejer vi måste göra i varje byte.

Tony Zabel.
Tony Zabel.
Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!