Podd: "Alltid haft en touch för att göra mål"

SHL får vänta. "Jag har inga planer på att flytta den här säsongen", säger Vita Hästens skyttekung Linus Andersson.

Christer Gustafson, Linus Andersson och Johny Daagh i podden Vita Stjärnan.

Christer Gustafson, Linus Andersson och Johny Daagh i podden Vita Stjärnan.

Foto: Christer Gustafson

Ishockey2019-12-05 09:00

Målskytt i de fem senaste matcherna och 15 totalt i höst. Vita Hästens 20-årige stjärnskott Linus Andersson är hack i häl på Karlskogas Tor Immo i hela allsvenskan.

Precis enligt "planen"....

– Det har flutit på bra hela säsongen. Det började redan första matchen när jag fick in första baljan. Inför säsongen hade jag väl ett dolt mål för mig själv att jag ville vinna hela skytteligan, och jag har tränat väldigt mycket för det. Det var väl egentligen bara i mitt bakhuvud som jag hade det målet och jag trodde kanske inte riktigt att det skulle gå så här bra i början. Det är väl bara att fortsätta och förhoppningsvis fortsätter puckarna att rulla in också, säger Linus när han gästar Sportens podd Vita Stjärnan.

Snart har han varit i Norrköping ett helt år efter övergången från Skellefteå mitt under förra säsongen. Det är ett steg som han aldrig har ångrat. Linus har fått spela seniorhockey kontinuerligt på en hög nivå och tagit kliv framåt.

Han hyllar nya tränarduon Tony Zabel och Niklas Czarnecki som har gett honom en roll som passar. Det är fritt fram för det välriktade och rappa högerskottet att brinna av.

Det är en spetsegenskap som han själv har förädlat och fortsätter att nöta på.

– Jag har väl alltid haft en touch för att göra mål. Skottet har jag utvecklat varje år, varje sommar. Jag har stått hemma ganska mycket och i Skellefteå hade de en stor skottramp. Där var man några timmar per dag och stod och nötte och nötte. Det är jättekul att se att det ger lite utdelning.

Exakt vad tränar du på?

– Lite allt möjligt, väldigt många smådetaljer. Sikta bättre i allmänhet, få lite bättre nyp i skottet. Kunna sikta när man skjuter snabbt. När det gäller direktskott är det egentligen att bara få pucken på mål. Det behöver inte alltid sitta i krysset. 

Linus Andersson är född och uppvuxen i Arvidsjaur. Han drog intresse till sig som ung hockeylirare och när han gick i sjuan lämnade han MG/Arvidsjaur HC för Skellefteå.

Familjen bodde dock kvar i Arvidsjaur det första året och han pendlade till och från träningar och matcher, 26 mil nästan dagligen.

– Morsan körde mig varje dag så hon offrade väldigt mycket där. Hon satte sig i bilen direkt efter jobbet. Det är jag väldigt tacksam för, berättar Linus.

I det där vinterväglaget också?

– Exakt, haha. Mörkt hela tiden också. Hon gjorde ruggiga uppoffringar. 

En ung skyttekungs framfart brukar inte gå spårlöst förbi. Det har börjats surra om SHL-intresse från flera håll men Linus Andersson verkar inte överdrivet intresserad.

– Jag har inga planer på att flytta den här säsongen, säger han lugnt.

Men om någon frågar och kommer med bra erbjudande?

– Man måste ändå tänka på sin egen utveckling. Jag har fått väldigt bra möjligheter att utvecklas här. Jag får spela mycket och Tony ger mig bra tips. Jag vill fortsätta min säsong här. Det känns lite onödigt att komma någonstans där jag kanske inte får spela mitt spel och hamna i en fjärdelina. Jag vill inte chansa med det när det går så pass bra i Hästen nu, och laget också är riktigt bra.

Det låter nästan som ett löfte till eventuellt oroliga supportrar?

– Jo, men det kan jag nog säga. Det finns ingen plan på att flytta härifrån i år.

I Linus Anderssons plan ska han etablera sig i SHL inom tre år, och naturligtvis finns drömmen om NHL där också.

Allra roligast vore så klart att ta sig till SHL med Vita Hästen, hur otroligt det än kan låta. Men större under har inträffat i hockeyvärlden.

– Vi har börjat få till det. Vi följer vår game plan och ställer bättre krav på varandra. Vi har spelare som är på SHL-nivå nu och det ser bra ut. Jag ser det inte som omöjligt att vi skulle kunna vara med i kvalet och slåss om en plats med tanke på att vi har ett otroligt bra lag i år, säger Linus Andersson.

Det och mycket annat går det att höra om när Vita Hästens skyttekung debuterar i poddsammanhang.

Linus Andersson berättar hur det var att växa upp i en liten ort som Arvidsjaur.

Han försöker också förklara hur fjolårets jumbolag Vita Hästen helt plötsligt ligger sexa och tittar uppåt i tabellen.

Inte minst blir det en lång utläggning om Norrköpingssonen Jimmie Ericsson som kulturbärare i Skellefteå när Linus kom upp i deras A-lag. Och hur han har sett motsvarande profiler i Vita Hästens omklädning i form av Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson.

Trevlig lyssning.

Linus Andersson har fått fira 15 mål hittills den här höstsäsongen.
Linus Andersson har fått fira 15 mål hittills den här höstsäsongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!