Sedan den 31 mars är det Magnus Nedstrand som hanterar Vita Hästen Ishockey AB sedan bolaget försattes i konkurs av Norrköpings Tingsrätt. En enig styrelse ansökte om konkursen på grund av att bolaget var på obestånd och inte ens kunde betala ut löner.
Konkursen beviljades samma eftermiddag.
– Det som jag prioriterar just nu handlar om att få ordning på det som rör de personer som haft ett avtal med Vita Hästen, det vill säga anställda, spelare och tränare, så att de får rätt till den statliga lönegarantin. Det beviljas idag och förhoppningsvis har de sina ersättningar om några dagar. Med tanke på att det kommer en helg kan det dröja till måndag, det beror på Länsstyrelsens utbetalningssystem, säger Magnus Nedstrand om sina första dagar med uppdraget.
Det första arbetet har handlat om ett antal möten för att reda ut diverse frågor.
– Vi har börjat gå igenom vad bolaget äger och vilka tillgångar som finns. Hur hanterar vi lokaler? Det är ett 20-tal lägenheter. Men det finns ingen dramatik, det är som vanligt. Sedan förstår jag att det är ett stort intresse från fans, sponsorer och media.
Hur lång tid tar det att få en helhetsbild?
– Det tar inte så lång tid. Vi ska kunna ha en rapport klar före sommaren. Jag förstår nyhetsvärdet i det. Artikeln som ni hade med vd:n (Johan Lundström) gav mig en rad bakgrundsfaktorer som kan ha bidragit i rent juridisk mening. Sedan förstår jag från den lilla erfarenhet jag har av styrelsejobb i idrottsklubbar att det är en annan värld med känslor och det blir andra dimensioner. I min roll blir man lite fyrkantig men jag förstår samtalen från olika personer som undrar.
Får du mycket samtal?
– Det ringer en del som har frågor, sedan ska jag inte säga att jag på något sätt är nedringd men det har varit en del samtal och mail.
En fråga som han redan fått några gånger, och som en del supportrar redan diskuterar, är det som hände i Björklöven 2010. Där ansökte styrelsen också om konkurs då, men en grupp supportrar engagerade sig, samlade in ett stort kapital, överklagade konkursen och fick den hävd.
Finns de möjligheterna i det här fallet också?
– Jag har fått frågan från olika håll. Om någon gör bedömningen att de tror att de kan överklaga en konkurs, som har fattats av en enig styrelse och det stöttas av föreningen som äger 70–75 procent, så är det klart att det teoretiskt alltid går att försöka att få den hävd. Jag ska inte döma den som vill göra det, men den ska ta juridisk hjälp i så fall och kontakta en advokat som är kunnig på området, säger Magnus Nedstrand och fortsätter:
– Den advokat som i så fall vill åta sig uppdraget får ringa mig så får jag ge min bild av hur det ser ut och vad oddsen är. Jag äger inte den frågan. Generellt är det extremt ovanligt att en konkurs hävs när den har fattats av ägare och styrelse. Jag bedömer det som en svår väg, men ytterst är det andra som ska pröva det.
Kan vem som helst överklaga?
– Nej, det är en fråga i det. Vem kan göra det och på vilken grund? Och hur ska man få Svea Hovrätt att i nästa instans ge prövningstillstånd att ta upp saken? Jag tycker att den som läst på om det som hände med Björklöven ska sätta sig med en advokat som kan ge en rättslig uppfattning. Styrelsen gjorde den här bedömningen och det finns ett straffrättsligt ansvar för dem om man driver en verksamhet vidare utan att kunna sköta löner och betalningar. Den som vill driva frågan vidare ska hantera en sådan sak, det är ett halmstrå men jag ska inte döma den som vill göra det.