Istvan på nålar för Vita Hästen

"Det var kul att vi fick sätta stopp för dem på hemmaplan", sa Istvan Bartalis efter 4-3 mot Modo. Forwardens och Hästens egen svit var viktigare.

István Bartalis fortsätter att leverera, nu kunde han sätta upp ännu ett mål på poängkontot.

István Bartalis fortsätter att leverera, nu kunde han sätta upp ännu ett mål på poängkontot.

Foto: Magnus Andersson

Ishockey2019-11-20 22:30

Han låg på magen med nålarna i ryggen. Akupunktur fungerar och det var centern Istvan Bartalis sätt att återhämta sig efter 4–3 mot Modo.

– Skönt? Nej. Men det hjälper, sa Istvan som valde Hästen inför den här säsongen trots andra och kanske mer attraktiva erbjudande.

4–3 mot Modo såg knappast någon komma.

Men Istvan hyser ingen överdriven respekt mot Modo som skulle spela hem sitt klubbrekord och 13:e raka segern.

Men den förhoppningen sjönk.

Främst efter två lysande perioder av hemmalaget.

Kanske säsongens bästa?

– Jag tycker Modo är ett bra lag men inte överdrivet bra. De spelar i allsvenskan också. Det var kul att vi fick stopp på dem på hemmaplan. Vi får vår utdelning för att vi gör de grejerna vi ska, sa Istvan enkelt.

Han behöll istället sin egen svit. För nionde raka matchen producerade han poäng för Vita Hästen. Den går hand i hand med Vita Hästens rad på matcher utan förlust som nu bara är en på de nio senaste.

– Jag försöker hjälpa laget så mycket jag kan. Det tar tid att vänja sig vid ligan och allting. Det är kul att vi börjar vinna och laget spelar bra. Det betyder något. När vi kan göra våra 60 minuter och göra det om och om igen så kommer det att räcka långt, sa han.

Hästen agerade respektlöst och forecheckade högt i den första perioden. Erik Borg styrde in den första pucken mellan benen på Modos målvakt.

En snabb omställning gav också 1–0 efter bara 2.36, där Simon Krekula hittade Erik Borg framför kassen. 

Ett mycket bra power play låg sen bakom tvåan. Hemmalagets spel med en man mer var i det närmaste llysande effektivt. Utdelningen kom genom Simon Fernholms backskott. 2–0 efter 10.29.

– Jag har haft mycket lägen i matcherna innan. I power play ska jag servera de andra gubbarna lägen men jag fick verkligen ett öppet läge att avsluta. Så det var bara att slå till, sa Fernholm.

Hästen fick sen en drömstart även på mittenperioden när István Bartalis dundrade in trean efter bara 58 sekunder, mycket påpassligt framspelad av Linus Andersson.

– Det var öppet läge efter ett mycket bra pass av Linus, sa István.

Marcus Eriksson stod för nästa fina pass fram till nästa mål. Bakom målet slog han pucken bakåt, till Joakim Hälleström som sköt direkt. 4–0 var ett faktum drygt sju minuter in i perioden.

Efter det kom chanser på både ett femte samt sjätte mål. Men Modo bytte ut målvakten för att stoppa blodflödet. I slutet på andra perioden matchade gästerna smart genom att ta ut målvakten.

Det gav en reducering för Modo.

I den sista perioden spelade Modo med vilja och desperation. Det var nära att gå hela vägen.

– Det blir lite farligt när man börjar snegla mot matchuret istället för att spela vidare på isen, sa István klokt.

Fernholm beskrev känslan att gå från att vara vinnare på isen till de sista nerviga bytena.

– Det är inte lika kul att hoppa in på isen när det står 3–4 istället för 4–0. Men det är hockey och det är då det gäller, sa Simon som var en av förgrundsfigurerna.

Glädjen i omklädningsrummet gick att ta på efter prestigematchen mot Modo. Nu väntar Kristianstad på fredag och Västervik på söndag.

– Det har känts hela tiden att vi skulle fått med oss mer poäng och nu känns det sjukt starkt när det rullar på. Vi var taggade bara Modo kommer oavsett vilken svit de har. Det är gratis tändvätska, sa backen. efter skrällsegern i Himmelstalundshallen.

Segerleende från Tony Zabel som kunde pusta ut ihop med assisterande Niklas Czarnecki.
Segerleende från Tony Zabel som kunde pusta ut ihop med assisterande Niklas Czarnecki.
Matchfakta

Vita Hästen–Modo 4–3 (2–0, 2–1, 0–2)  

Första perioden: 1–0 (2.36) Erik Borg (Simon Krekula), 2–0 (10.29) Simon Fernholm (Linus Andersson, Jens Holmström). Andra: 3–0 (0.58) Istvan Bartalis (Linus Andersson), 4–0 (7.16) Joakim Hälleström (Marcus Eriksson, Kevin Elgestål), 4–1 (19.07) Mathias From. Tredje: 4–2 (9.43) Jonathan Johnsson, 4–3 (14.50) Henrik Björklund. Skott: 19–29 (7–11, 8–8, 4–10). Utv, Vita Hästen: 4x2. Modo: 3x2.. Publik: 2 721.

Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!