Hästens kross – nyförvärven satte fyra mål i en period

Vita Hästen fick minst sagt en pangstart på Hockeyallsvenskan. Laget körde över Modo med 5–2 på bortaplan efter en andraperiod där nyförvärven stänkte in fyra mål.

Niklas Folin jublar efter 0–4.

Niklas Folin jublar efter 0–4.

Foto: ERIK MÅRTENSSON

Ishockey2020-10-03 19:00

– Jag tycker det är fullt rättvist, de har ingenting i andra perioden, säger Vita Hästens tränare Tony Zabel efter segern.

De fyra första målen gjordes av lagets nyförvärv Topi Nättinen, Marcus Sörensen och tvåmålsskytten Niklas Folin.

Nyckeln till målkalaset var enligt Tony Zabel ett bra försvarsspel som bäddade för omställningsspel.

– Då kommer vi med fart. Jag tycker att vi vårdar pucken väldigt bra. Vi lockar upp dem i banan och sen vänder vi spelet.

Det ledde till att Modo drog på sig utvisningar och Hästen kunde straffa dem. Nättinen satte 1–0 från slottet direkt efter att Modo blivit fulltaliga och Marcus Sörensen utökade ledningen fem mot tre.

– Vi får ett fint övertag.

Nyförvärvet från Västervik, Niklas Folin, satte två till och fullbordade superperioden. Backen stänkte in ett skott från blålinjen och ett från slottet när han fick tid att sikta. Lovande för Folin som under sina två år i Hockeyallsvenskan satt två mål per säsong.

– Det är jättekul. Nu har det bara gått en match, så man får ta det med en nypa salt. Men Folin är en defensiv pjäs, men faktiskt med offensiva kvalitéer. Han har ett jättefint passningsspel och har, tycker jag, möjlighet att få igenom sina skott från backlinjen och idag visar han det. 

Zabel är även nöjd med den första perioden som slutade mållös.

– Det är ändå en premiärperiod och vi vet inte riktigt var vi står. Jag tycker vi kommer ut bra och kontrollerar händelserna ganska bra. Vi känner att vi är något bättre än dem, men matchen står ändå och väger.

I den tredje perioden kom Hästen ut lika bra som i de två första. Men efter halva perioden sen tog Modo över och reducerade två gånger om. Men närmare än så kom Modo inte och David Åslin kunde sätta slutresultatet i tom kasse.

På onsdag väntar Björklöven på hemmaplan för Vita Hästen.

– I dagsläget så tycker jag att det är seriens bästa lag. Så vi för mäta våra krafter fullt ut. Att slå Björklöven kommer bli jättetufft. Men vi pratar inte om att vinna eller försvinna i matcherna, utan vi pratar om hur vi vill se ut. 

För en chans mot Björklöven handlar det om att komma upp i samma nivå som i de två första perioderna mot Modo.

– Så måste vi spela hela matchen, plus lite till. Sen måste vi få ner utvisningarna. Jag tycker att vi har tre stycken väldigt onödiga idag. 

I och med segern är Vita Hästen med i toppen av den haltande tabellen. Så här långt med full pott även om man bara spelat en omgång än.

Flera lag, alla som är före Norrköpingslaget, har hunnit med ett par omgångars spel redan.

Tony Zabel var nöjd med tre poäng.
Tony Zabel var nöjd med tre poäng.
Matchfakta

ModoVita Hästen 25 (00, 04, 21)

Första perioden: –. Andra perioden: 0–1 (4.20) Topi Nättinen (Emil Lundberg), spel 5 mot 4, 0–2 (11.42) Marcus Sörensen (Christopher Fish), spel 5 mot 3, 0–3 (15.50) Niklas Folin (Marcus Sörensen, Patrick Blomberg), 0–4 (19.05) Niklas Folin (David Åslin, Topi Nättinen). Tredje perioden: 1–4 (9.08) Linus Pettersson (Sebastian Ohlsson), 2–4 (13.24) Filip Svenningsson (Aaron Gagnon, Daniel Sylwander), 2–5 (18.26) David Åslin (Christopher Fish, Niklas Folin). 

Karta: Fjällräven Center
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!