Hästens backklippa borta resten av året

Här är nästa tunga skadesmäll för Vita Hästen: Arvid Aronsson har brutit handen. "En ledare på backsidan", säger tränaren Tony Zabel med en suck.

Arvid Aronsson blir borta resten av året.

Arvid Aronsson blir borta resten av året.

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Ishockey2019-12-02 15:38

Vita Hästen hade det väl förspänt i truppen när säsongen startade. Med alla friska har det inneburit en gynnsam konkurrenssituation, men nu börjar det täras i leden.

När Tony Zabel inventerar läget inför tisdagens hemmamatch mot Timrå kan han visserligen räkna in Christopher Fish och Jens Holmström som har kommit tillbaka.

Men på minussidan är långtidsskadade Patrick Blomberg och Oliver Nordberg borta sedan tidigare, liksom István Bartalis som både är axelskadad och sjuk.

Dessutom är det högst osäkert om Jens Hellgrens ljumskskada medger spel. Definitivt borta är också backen Arvid Aronsson som fick lämna söndagens hemmamatch mot Almtuna skadad. Det var ingen munter diagnos för honom själv eller laget.

– Han har brutit handen och blir borta fyra till sex veckor, konstaterar tränaren Tony Zabel.

Den efterföljande sucken går inte att misstolka. Zabel hyllade det 21-åriga nyförvärvet inför säsongen, och den bilden har han inte behövt revidera under hösten.

– Det är en backklippa i vårt lag. Definitivt en härförare och pådrivare, både på isen och i omklädningsrummet. Det är en ledare på backsidan och en fantastisk kille dessutom. Arvid står för något som är lätt att ta till sig, säger han.

Med Wilmer Lindblad utlånad till Enköping har Vita Hästen i nuläget sex spelklara backar.

– Jag håller på och kollar efter ersättare. Sen finns det ju en ekonomi i det här också. Jag vet inte hur det har varit förut men det saknas i alla fall inte alternativ. Det är många som hör av sig och vill placera spelare hos Hästen. Det har nog inte bara att göra med att vi har vunnit en del. Jag tror vi har gjort något bra och spelar attraktiv hockey, säger Tony Zabel.

Hur är Jens Hellgrens status inför Timrå då?

–  Han skulle möjligen kunna spela. Problemet är att han inte har tränat och då kan det bli en ond cirkel. Man kastar in någon som inte är helt redo och då kan det bli skador igen, andra skador till och med.

– Ett annat alternativ är ju att kalla tillbaka Wilmer. Tanken var ju att han skulle vara med Enköping tills hela grundserien i ettan är klar. Det var bättre för honom att få spela 20–25 minuter per match i stället för fem–sex hos oss. Vi får se hur det blir. 

Med exakt halva serien spelad har Vita Hästens segerrad i november har lyft dem till en betryggande sjätteplats med nio poäng till godo på rätt sida slutspelsstrecket.

Tony Zabel har dock sett lite tendenser komma insmygandes sista veckan.

– Jag är inte helt nöjd hur det har sett ut de tre senaste matcherna. Mot Södertälje var vi inte nära att komma upp i vår nivå och det var likadant mot Västerås. I går (Altmtuna hemma) var vi inte i närheten av någonting egentligen. Vi kunde inte ens slå en passning på två meter. Trots det fick vi med oss två poäng och vi är självklart glada för vinsten. Det var något primitivt i karaktären bakom det. På så sätt värderar jag de två poängen och segern väldigt högt. Men vi ställde in träningen i dag (måndag), berättar han.

För att ni är slitna?

– Jag ser vad jag ser. Det var ingen mening. Det är bättre att alla fick vara hemma och komma tillbaka med ny energi.

Vita Hästen har två rätt bra insatser mot Timrå under säsongen, en uddamålsförlust hemma och en strafförlust borta.

– Det var någonstans runt den bortamatchen som det vände för oss egentligen. Vi började inse hur vi skulle spela och var missnöjda med slarvet, säger Tony Zabel.

Spelarstatistik

Halva grundserien är spelad. Här är läget i några av de individuella ligorna i hockeyallsvenskan:

Skytteligan: 1. Tor Immo (Karlskoga) 16, 3. Linus Andersson (Vita Hästen) 14, 11. István Bartalis (Vita Hästen) 11.

Assistligan: 1. Jonathan Johnsson (Modo) 24, 15. Jesper Samuelsson (Vita Hästen) 14, Jens Holmström 12.

Målvakter, räddningsprocent: 1. Joe Cannata (Björklöven) 94,38, Viktor Kokman (Vita Hästen) 90,18, Oscar Masiello (Vita Hästen) 89,36.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!