Han Àr kvalitetsspelaren HÀsten har sökt

Det finns hockeymatcher och sÄ finns det andra hockeymatcher. Den vi bjöds pÄ den hÀr kvÀllen fanns inte mycket att klaga över.

Jubel för Vita HÀsten efter slutsignalen.

Jubel för Vita HÀsten efter slutsignalen.

Foto: Magnus Andersson

Ishockey2019-11-20 22:28
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Modo kom till Himmelstalundshallen med tolv raka segrar, och ett fantastiskt sjÀlvförtroende med det.

En seger till och forna SHL-klubben hade slagit klubbrekord, men det förra frĂ„n sĂ€songen 1961–62 stĂ„r sig efter att siffran 13 blev just ett olyckstal för Ö-vikslaget.

Efter att ha sett Vita HĂ€stens beslutsamma tisdagstrĂ€ning – och givetvis efter lagets senaste starka veckor – hade jag pĂ„ kĂ€nn att den lĂ„nga Modo-sviten lĂ„g i riskzonen den hĂ€r onsdagskvĂ€llen. Det Ă€r lĂ€tt att sĂ€ga sĂ„ hĂ€r tio minuter efter dramats slut, men det blev ungefĂ€r som jag trodde – att hemmaspelarna skulle komma ut fullpumpade med energi, adrenalin och aggressivitet.

Erik Borgs tidiga ledningsmĂ„l visade vĂ€gen. Simon Fernholm dundrade in tvĂ„an i ett lysande power play (ett av sĂ€songens bĂ€sta med en man mer!), och IstvĂĄn Bartalis hittade krysset tidigt i mittenperioden innan Joakim HĂ€lleström ökade till 4–0 mindre Ă€n halvvĂ€gs in i matchen.

Publiken stortrivdes, men blev nog sen allt mer orolig efter att motstÄndarna reducerade tre gÄnger om. Den sista perioden handlade nÀstan uteslutande om spel runt Viktor Kokman i hemmakassen. Kokman svarade för ett gott dagsverke och rÀddade flera fina möjligheter. Modo visade att det Àr ett riktigt bra lag, men den hÀr gÄngen kammade man noll efter en heroisk kÀmpainsats av samtliga hemmaspelare.

Det var mÄnga om budet nÀr jag skulle lista de tre frÀmsta i HÀsten för kvÀllen. Simon Fernholm hade mycket istid och tog vara pÄ varje sekund pÄ bÀsta sÀtt. En kvalitetsback som alltsÄ Àven blev mÄlskytt. Kul ocksÄ att se utvecklingen hos Anton Danielsson och Adam Ginning i försvarsarbetet.

FramÄt var det ocksÄ riktigt fina prestationer frÄn mÄnga klubbor. Med ett rakt, snabbt och enkelt spel skapades finfina chanser, inte minst i de tvÄ första perioderna. Tony Zabel har fÄtt fin snurr pÄ det hÀr laget som nu kan stoltsera med en enda förlust pÄ de nio senaste i allsvenskan.

Jag vill pÄstÄ att ungerske landslagsmannen Istvån Bartalis har varit den som visat vÀgen frÄn den lite tyngre perioden i oktober. VÀl tillbaka efter sin skada har han verkligen gjort skÀl för lönen. Istvån Àr nu uppe i nio raka matcher med poÀng frÄn sin klubba. Just en sÄn pÄlitlig kvalitetsspelare har Vita HÀsten letat efter sen Rickard Palmberg lÀmnade förra vÄren.

KvÀllens allra bÀste var ÀndÄ Marcus Eriksson, tillbaka i toppform och sÄ nyttig över hela isen!

Fredrik Rosander
Fredrik Rosander
Karta: Himmelstalundshallen